Search

Investigadors del CREAF participen en el 26è número de L’Atzavara

Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.
Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.

El proper dimecres 27 d’abril es presenta el número 26 de la revista de divulgació científica L’Atzavara. Aquest any s’ha dedicat exclusivament a l’edafologia sota el nom ‘El sòl, font de vida’. Tècnics i investigadors del CREAF hi han participat amb dos articles i l’edició del número.

Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.
Portada del 26è número de la revista L’Atzavara.

L’Atzavara és una revista de divulgació científica que es publica ininterrompudament des de 2001 i que va veure la llum el 1979 per primera vegada. La Delegació de la Serralada Litoral Central de l’ICHN, l’Ajuntament de Mataró i la direcció de Cultura de Mataró se n’encarreguen de la publicació anual i el proper 27 d’abril presenten el Núm. 26 a la capital del Maresme.

El personal del CREAF fa temps que participa en l’edició de la revista i amb l’aportació d’articles d’investigació i de divulgació propis. Enguany, el monogràfic sobre edafologia recull les xerrades, seminaris i sortides organitzades durant el 2015 sota el nom homònim del 26è número de L’Atzavara, ‘El sòl, font de vida’.

“La voluntat dels qui fem L’Atzavara és acostar la ciència a la gent que té un interès naturalista, però que no té per què ser especialment entesa en segons quins temes”, comenta en Marcos Fernández, investigador del CREAF i que ha publicat dos dels articles d’aquest número. El fet de ser una publicació eminentment local, centrada sobretot en el Maresme, “ajuda que persones que viuen molt el territori també puguin gaudir de temes que poden quedar allunyats del seu dia a dia però que parlen del seu entorn immediat”, afegeix Guillem Bagaria, tècnic del CREAF i autor d’un dels articles.

Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbella
Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbera

En el número de L’Atzavara d’enguany, en Marcos i en Guillem formen part de l’equip d’investigadors que han estudiat un sòl amb una fosca tonalitat negra situat a la serra del Montnegre. El 2015 van organitzar una sortida a la zona de Terra Negra on es van agafar les mostres de sòl que posteriorment s’han analitzat al CREAF. A més, la doctora Dolores Asensio  lidera un altre article on s’explica què són i quina importància tenen els compostos orgànics volàtils del sòl i que és, a dia d’avui, el primer article de divulgació científica en català sobre el tema.

Podeu descarregar gratuïtament aquest i els altres números de L’Atzavara aquí.

 

Articles amb participació de personal investigador i tècnic del CREAF en el Núm. 26 de L’Atzavara:

  • Asensio, D,. Llusià, J., Ogaya, R., Sardans, J., Fernández-Martínez, M., Peñuelas, J. Els compostos orgànics volàtils del sòl. (2016) L’Atzavara, 26: 55-65.
  • Fernández-Martínez, M., Bagaria, G., Cañizares, R., Raya, I., Preece, C., Margalef, O., Domene, X. Terra Negra: un sòl sobre pissarres al Montnegre. (2016) L’Atzavara, 26: 67-72.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'arboç és un dels casos d'estudi que no té anyivoria. Autora: Catherine Preece.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Algunes plantes deixen de reproduir-se cada any per la falta de nutrients

Un estudi en el que han participat diversos investigadors del CREAF conclou que les plantes amb menys nitrogen i fòsfor a les seves fulles alternen els anys de reproducció per poder-ho fer de manera massiva en les èpoques de bonança. És el cas dels roures, les alzines o els fajos.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia