Search

Iolanda Filella, entre les primeres 200 científiques de l’Estat espanyol

La investigadora del CREAF i del CSIC Iolanda Filella Cubells se situa entre les primeres 200 científiques dones de tots els àmbits de recerca de l’Estat espanyol distingides pel rànquing Webometrics. Filella pertany al Grup d’Ecologia Global i els seus àmbits d’especialització són la teledetecció del funcionament dels ecosistemes, l’estudi dels efectes del canvi climàtic en el funcionament i l’estructura dels ecosistemes, així com dels mecanismes i les funcions de les emissions de compostos orgànics volàtils per a les plantes.

Sobre el reconeixement explica que sempre és una bona notícia, “perquè dona visibilitat a molts anys de dedicació, però val a dir que és circumstancial”. I sobre la seva extensa carrera científica reconeix que ha gaudit “del privilegi de poder triar”. Per això, actualment es torna a dedicar en profunditat a aspectes que va encetar quan treballava per doctorar-se: la teledetecció del funcionament de la vegetació.

Avui desenvolupa índexs de teledetecció del funcionament d’ecosistemes que són d’ampli ús internacional i estudia diferents aspectes de la vegetació que cal tenir en compte per millorar les mesures. Per tant, du a terme una recerca rellevant per monitoritzar i entendre les interaccions entre els ecosistemes terrestres i el canvi climàtic. L’estudi dels compostos orgànics volàtils emesos per la vegetació és l’altre àmbit del coneixement que ha recuperat, tot encetant una col·laboració amb la investigadora Ana M. Yáñez. Justament la transversalitat i el treball en equip són aspectes que destaca del Grup d’Ecologia Global.

“La recerca científica té un vessant molt atractiu de descobrir i contestar preguntes, de prendre part del repte d’entendre”

Assegura que ser investigadora del grup de recerca dirigit per l’investigador del CREAF i del CSIC Josep Peñuelas li ha permès disposar de molts recursos i d’una xarxa de connexió molt valuosa, que l’ha ajudat a desenvolupar la seva potencialitat professional. I recorda que el treball intens ja era la tònica de l’equip quan hi feia la tesi doctoral: “vaig treballar molt i el resultat va ser un súper currículum, perquè havia publicat molt”.

La recerca centra avui el 100% de la dedicació professional de Iolanda Filella, una tasca que entén com petites passes per contribuir a fer avançar el coneixement. “La recerca científica té un vessant molt atractiu de descobrir i contestar preguntes, de prendre part del repte d’entendre”, explica amb una suavitat i una modèstia molt evidents, darrere les quals hi ha una sòlida determinació. “El sol fet de plantejar-se preguntes és estimulant, a banda de la gràcia d’intervenir en la descoberta, encara que sigui amb petites passes”, apunta.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'estudi i l'acció sobre el terreny són el preàmbul de la llarga dedicació d'Annelies Broekman, especialitzada en polítiques de gestió de l'aigua, que passa per acompanyar l'activisme des de la ciència. Foto: Laura Fraile.
Notícies
Adriana Clivillé

Annelies Broekman, passió i urgència per desxifrar el canvi global

L’estudi i l’acció sobre el terreny de la investigadora del CREAF Annelies Broekman són el preàmbul d’una llarga dedicació, especialitzada en polítiques de gestió de l’aigua, que passa per acompanyar l’activisme des de la ciència.

Notícies
Adriana Clivillé

Teresa Gimeno i la pregunta constant

Prudència i discreció són qualificatius que defineixen la investigadora Teresa Gimeno tan encertadament com determinació i fermesa. La seva proximitat en les formes facilita una

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia