Search

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC 2023 sobre canvi climàtic

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.

L’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic que avui ha presentat l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) sobre les accions mundials necessàries per revertir l’escalfament global ha generat prèviament diverses trobades amb premsa internacional. L’objectiu és aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la tasca de l’IPCC i els seus informes, i com afecta a l’acció dels governs de tot el món.

Jofre Carnicer ha destacat l’impacte irreversible d’alguns fenòmens meteorològics extrems i la pèrdua de biodiversitat degut a l'augment de temperatures extremes.

L’investigador del CREAF, professor de la Universitat de Barcelona i autor del 2n grup de treball (WG2) de l’IPCC Jofre Carnicer ha intervingut recentment en una d’aquestes rodes de premsa, en aquest cas convocada pel World Resources Institute (WRI), en col·laboració amb el Global Strategic Communications Council, amb l’objectiu d’aportar a periodistes nord-americans, llatinoamericans i europeus la visió científica de l’informe i les conseqüències per als governs de tot el món. La trobada ha quedat enregistrada i està disponible també per a premsa especialitzada d’arreu.

Jofre Carnicer ha posat èmfasi en l’impacte irreversible d’alguns fenòmens meteorològics extrems, en la pèrdua de biodiversitat i el risc creixent d’extinció d’espècies a l’augment de temperatures extremes, entre d’altres. I ha insistit en que les persones i els ecosistemes més vulnerables estan afectats de forma desproporcionada: “aproximadament entre 3.300 i 3.600 milions de persones viuen en contextos molt vulnerables al canvi climàtic”. La seva cloenda ha sigut eloqüent, si bé és una petició ben coneguda: “Un cop més, els informes recomanen una dràstica i imminent reducció de les emissions i accions de mitigació aquesta dècada”.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix, els dos autors de l’IPCC Piers Forster i Jofre Carnicer, la investigadora Taryn Fransen, el director de l’International Climate Initiative del WRI David Waskow i el moderador de la roda de premsa, Rhys Gerholdt. Foto: CREAF.
La convivència entre els informes de l'IPCC i la propera COP28, la utilitat dels pressupostos de carboni i l'escenari de reducció d'emissions mantenint la producció de petroli han sigut algunes de les preguntes dels periodistes.

Al seu torn, algunes de les preguntes dels periodistes han girat entorn a la convivència entre els informes de l’IPCC i la propera COP28, la utilitat dels pressupostos de carboni i l’escenari de reducció d’emissions mantenint la producció de petroli.

La convocatòria ha comptat també amb la presència de Piers Forster, director del Priestley International Centre for Climate, professor de la Unviersitat de Leeds (Gran Bretanya) i també autor de l’IPCC; Taryn Fransen, investigadora principal del WRI, co-autora de l’Emissions Gap Report del Programa de medi ambient de les Nacions Unides i experta en polítiques internacionals de canvi climàtic, i David Waskow, director de l’International Climate Initiative del WRI, amb una llarga trajectòria relacionada amb el canvi global.

Aquest tipus de rodes de premsa internacionals tenen per objectiu donar les claus sobre el treball dels especialistes de 195 països de l’IPCC, que revisen la literatura científica existent entorn a l’escalfament global i les seves conseqüències.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Com a centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb 'la Caixa', per cursar estudis de doctorat. Imatge: Fundació la Caixa.
Notícies
Adriana Clivillé

Nova convocatòria de 9 places de doctorat al CREAF: uneix-te al nostre equip mitjançant el programa de beques INPhINIT

Com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb ‘la Caixa’, i oferim fins a 9 projectes de recerca per fer estudis de doctorat, adreçats a científiques i científics en fase inicial de qualsevol nacionalitat. Apostem per donar suport al talent jove perquè formi part de la nostra investigació d’avantguarda, relacionada amb els reptes més crítics que encara la societat

Pavelló del Consell de Ministres, en el Complex de la Moncloa. Imatge: Yeray Díaz Zbida.
Notícies
CREAF

El CREAF visita La Moncloa amb el grup de joves ‘Generación COP27’ 

El passat dijous 3 de novembre, l’investigador del CREAF i professor de la Universitat de Barcelona Jofre Carnicer i la doctoranda del CREAF Maria Vives van acompanyar els Excs. president del govern estatal Pedro Sánchez, vicepresidenta segunda Yolanda Díaz i vicepresidenta tercera y ministra per la transició ecològica Teresa Ribera en una visita a La Moncloa per encarar la cimera mundial COP27 i comentar el viatge a Egipte que ambdós faran amb un grup d’estudiants finançats pel mateix govern.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia