Search

Els investigadors Jolle Jolles i Oriol Lapiedra, nous exploradors de la National Geographic Society per protegir el nostre món en el context de canvi ambiental

Els investigadors del CREAF Jolle Jolles i Oriol Lapiedra han rebut recentment la distinció de National Geographic Explorer 2022.
Els investigadors del CREAF Jolle Jolles i Oriol Lapiedra han rebut recentment la distinció de National Geographic Explorer 2022.

Els exploradors de National Geographic perceben la diferència entre el món tal com és i com podria ser. Per això, actuen a través de la ciència, l’exploració, l’educació i la narració d’històries per contribuir a entendre la nostra terra, l’oceà, la vida silvestre i les cultures i l’enginy humans. “Els mou alguna cosa més gran que ells mateixos”, segons l’organització mundial compromesa amb il·luminar i protegir les meravelles del nostre món. Aquesta ferma declaració de principis explica per què la National Geographic Society inverteix en una comunitat global i diversa d’artífexs del canvi al nostre entorn natural. Els investigadors del CREAF Jolle Jolles i Oriol Lapiedra han rebut recentment el títol d’Explorador de National Geographic 2022, que reflecteix el compromís en el seu treball i els objectius en la protecció del nostre món natural. Oriol Lapiedra és la segona vegada que rep el reconeixement de la Societat.

“És una gran comunitat de científics, exploradors i narradors amb idees afins”, afirma Jolle Jolles, “i formar-ne part és molt valuós per a mi: em permetrà seguir ampliant els límits per comprendre i protegir la nostra biodiversitat”. El treball de Jolles se centra a entendre l’impacte de les greus sequeres que pateixen els peixos d’aigua dolça a les rieres de la Mediterrània, que s’intensifica pel canvi climàtic induït pels humans. “Rebre una beca exploratòria ajuda a assentar les bases per establir el meu treball de camp a llarg termini, per estudiar els rierols que s’estan assecant i les poblacions de peixos que els habiten”, explica Jolles. Gràcies a la distinció, ha pogut contractar una persona tècnica de camp i una professional en elaboració de vídeo, i comprar l’equip essencial per al seu treball de camp.

Jolle Jolles

“És una gran comunitat de científics, exploradors i narradors amb idees afins. Formar-ne part és molt valuós per a mi: em permetrà seguir ampliant els límits per comprendre i protegir la nostra biodiversitat”
JOLLE JOLLES, investigador del CREAF

El treball científic de l’investigador Jolle Jolles se centra a entendre l’impacte de les greus sequeres que pateixen els peixos d’aigua dolça a les rieres de la Mediterrània, que s’intensifica pel canvi climàtic induït pels humans. Imatge: cedida per Jolle Jolles.

Per a Oriol Lapiedra, la paraula que defineix ser un explorador de la NGS és oportunitat. “Per als científics i científiques joves vol dir tenir una gran independència perquè, de sobte, et converteixes en l’investigador principal”, explica. També destaca com a gran avantatge “la gran flexibilitat que proporciona l’organització per gestionar la contribució financera”. En el seu cas, l’ha rebut recentment per estudiar les conseqüències de la ràpida invasió de llangardaixos depredadors als sistemes mediterranis, concretament el cas de la sargantana d’Eivissa (a les Illes Balears). També la va rebre fa uns anys per continuar un experiment d’ecologia evolutiva amb el llangardaix del gènere ‘anolis’: “en aquest projecte utilitzo petites illes com a rèpliques experimentals”.

“En el cas de científiques i científics joves, implica disposar d’una gran independència perquè, de sobte, esdevens l’investigador principal”
ORIOL LAPIEDRA, investigador del CREAF

Els llangardaixos d’Eivissa (Illes Balears) són el focus de la recerca científica de l’investigador del CREAF Oriol Lapiedra. Imatge: Guillem Casbas Pinto.

Mirada local, compromís mundial

L’etiqueta d’Explorador de la National Geographic Society també implica una visió global, una responsabilitat i un compromís compartit de llarg abast. El desig subjacent al suport de propostes específiques de recerca i educació és el de col·laborar entre cultures per influir en un nou sistema global. Des de la seva fundació el 1888, la National Geographic Society ha distingit més de 15.000 persones amb projectes, idees, talents, trajectòries i experiències diverses.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'estudi i l'acció sobre el terreny són el preàmbul de la llarga dedicació d'Annelies Broekman, especialitzada en polítiques de gestió de l'aigua, que passa per acompanyar l'activisme des de la ciència. Foto: Laura Fraile.
Notícies
Adriana Clivillé

Annelies Broekman, passió i urgència per desxifrar el canvi global

L’estudi i l’acció sobre el terreny de la investigadora del CREAF Annelies Broekman són el preàmbul d’una llarga dedicació, especialitzada en polítiques de gestió de l’aigua, que passa per acompanyar l’activisme des de la ciència.

Notícies
Adriana Clivillé

Teresa Gimeno i la pregunta constant

Prudència i discreció són qualificatius que defineixen la investigadora Teresa Gimeno tan encertadament com determinació i fermesa. La seva proximitat en les formes facilita una

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia