Search

Adaptació o col·lapse: com fomentem la resiliència davant la crisi ecosocial

Ens cal una resiliència que abasti tant els propis ecosistemes naturals, com el teixit social, unes mesures que també recullin totes aquestes necessitats i vulnerabilitats diferents. Foto: Unsplash.
Ens cal una resiliència que abasti tant els propis ecosistemes naturals, com el teixit social, unes mesures que també recullin totes aquestes necessitats i vulnerabilitats diferents. Foto: Unsplash.

La jornada conjunta entre el CREAF, la SCB i la ICHN ha arribat a la dinovena edició parlant de la importància d’adaptar-se a les crisis ecològiques i socials que vivim ara mateix, una adaptació necessària, per fer front a un futur incert, que necessita resiliència per evitar el col·lapse. Com fer-ho possible? Diverses persones convidades van parlar de diferents accepcions de la paraula resiliència, també de mesures d’adaptació en el camps de l’agricultura, els boscos, la salut humana, els rius, els sòls, el mar, etc.

Hi ha una concepció unificada de resiliència? La resiliència és la capacitat d’un sistema d’absorbir els canvis i les pressions de l’entorn mantenint les seves característiques i el seu funcionament.  Aquests sistema no son res més que peces connectades, que poden ser organismes, persones, o multitud de coses. Aquest sistema respon a aquestes pertorbacions o situacions d’estrès o traumàtiques per retornar a la seva situació inicial. Ens cal una resiliència que abraci tan els propis ecosistemes naturals, com el teixit social, unes mesures que també recullin totes aquestes necessitats i vulnerabilitats diferents.

La jornada va tenir xerrades tan interessants com:

  • Què vol dir resiliència i com la podem mesurar? Amb Francisco Lloret del CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  • Els sòls resilients com a agents d’adaptació a canvis ambientals. Amb Rosa Poch de la Universitat de Lleida (UdL) Plagas y sequías.
  • ¿Cómo resisten los bosques a esta combinación letal? Amb Luciana Jaime del CREAF.
  • Els incendis forestals com a exemple de risc socionatural: com abordar la resiliència socioecològica del territori? Amb Eduard Plana del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
  • Rius mediterranis, exemple de resiliència? Amb Sergi Sabater de la Universitat de Girona (UdG)  i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).
  • Reserves marines i resiliència en sistemes marins mediterranis. Amb Toni Grau del Servei de Recursos Marins del Govern de les Illes Balears.
  • Resiliencia y colapso en sistemas socioecológicos: el caso del Mar Menor. Amb Julia Martínez, Fundación Nueva Cultura del Agua.
  • Coneixement, sentit comú i sobrietat: eines per adaptar la sobirania alimentària a temps d’incertesa. Amb Robert Savé de l’ Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
  • Urban resilience and human health; the urban burden of disease Project. Amb Mark J. Nieuwenhuijsen de l’ Institut de Salut Global (ISGlobal).
  • Vigilància de malalties zoonòtiques amb una mirada d’una Única Salut. Amb Núria Busquets, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA).

Descobrir-ho en els tres vídeos que recullen totes les ponències.

VIDEO 1

VIDEO 2

VIDEO 3

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia