Search

La jornada del Prismàtic posa al centre la natura com a solució enfront dels reptes ambientals

El passat divendres 16 de desembre de 2022 es va celebrar la Jornada Anual del Prismàtic a la nova seu del Departament d’Acció Climàtica, una edició presencial molt esperada per la comunitat científica i gestora del patrimoni natural i català.

Després d’un any efervescent amb gairebé 25 centres de recerca participants i més de 400 fitxes publicades, ha tingut lloc un dels actes més importants que organitza el Prismàtic. Aquesta plataforma, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica i coordinada pel CREAF, té com a objectiu connectar els últims avenços científics a la presa de decisions sobre la gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. En la mateixa línia, la jornada ha volgut oferir un nou espai d’aprenentatge i debat entre aquests dos mons (ciència i gestió) amb una clara intenció: demostrar que la natura per se és una solució eficaç per fer front als reptes locals i globals mediambientals. 

Amb més de 150 inscripcions i una vuitantena d’assistents, d’entre els quals també destaca un important grup d’estudiants, la jornada va organitzar-se amb una primera part de ponències a càrrec de cinc grups de recerca col·laboradors del Prismàtic que van compartir experiències entorn de les  solucions basades en la natura (NBS),tant del medi terrestre com d’aigües continentals i marines. En Xavier Quintana Pou de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis va explicar-nos com prevenir inundacions i fomentar la biodiversitat aquàtica en els entorns urbans, la Marta López Saavedra del Geociències Barcelona va continuar amb una ponència per entendre com mitigar el risc a les zones volcàniques, el Lluís Benejam Vidal del grup d’ecologia aquàtica de la UVic va compartir l’experiència del seu grup de recerca sobre com les basses i els estanys poden actuar per fer front al canvi climàtic, la María Castro Cadenas l’ICM-CSIC va parlar de com protegir, restaurar i fer una pesca sostenible en entorns marins i, per últim, el nostre investigador Vicenç Carabassa Closa va donar a conèixer la seva tasca basada en NBS en ambients forestals i agrícoles.

Durant la segona part de la trobada, es va fer una xerrada per part del Departament d’Acció Climàtica amb la intenció d’introduir el fil conductor dels Cafès Prismàtic del 2023la restauració d’hàbitats. Per últim, es va donar per acabada la sessió amb unes paraules molt esperançadores d’en Marc Vilahur, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, i l’Anna Barnadas, Secretaria d’Acció Climàticaque van poder arribar directes a la jornada després d’un intens viatge al Canadà per assistir a la COP15 

Pots consultar la jornada completa al YouTube del CREAF:

Si vols conèixer més a fons la tasca del Prismàtic i la seva entregada comunitat, no dubtis a subscriure’t al seu butlletí i a seguir-los per Twitter!

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia