Search

Jornada sobre la recerca en sòls a Catalunya

Intervenció dels assistents en la ronda de preguntes als ponents durant la primera sessió de la tarda.
Intervenció dels assistents en la ronda de preguntes als ponents durant la primera sessió de la tarda.

El passat 29 de maig es va celebrar a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona) una jornada monogràfica sobre la recerca en sòls que es duu a terme a Catalunya, en el marc dels actes commemoratius de l’Any Internacional del Sòl. La jornada va ser organitzada per la Secció de Sòls de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA, filial de l’Institut d’Estudis Catalans) amb la col·laboració de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl (SECS). A l’acte hi va participar una cinquantena de persones vinculades als centres de recerca, universitats i empreses que treballen en aquest àmbit a Catalunya.

Intervenció dels assistents en la ronda de preguntes als ponents durant la primera sessió de la tarda.
Intervenció dels assistents en la ronda de preguntes als ponents durant la primera sessió de la tarda.

La jornada va ser inaugurada per Josep Maria Vives, president de la ICEA, Jaume Porta, president de la SECS, i Josep Maria Alcañiz, coordinador de la Secció de Sòls de la ICEA i impulsor de la jornada. També hi va participar Josep Peñuelas, investigador del CREAF i professor del CSIC, que va impartir la conferència inaugural titulada “Respostes dels ecosistemes i la societat a un món cada vegada més ric en N i C però limitat en P”.

En quatre sessions de matí i tarda es varen presentar 16 comunicacions, totes prenent com a protagonista el sòl, a càrrec de joves investigadors de sis universitats catalanes, del CSIC i el CREAF. Els temes tractats van girar al voltant de la contaminació dels sòls, les mesures de conservació en agricultura, la rehabilitació de sòls degradats i els efectes dels incendis, entre altres. Tot seguit es va fer una sessió de presentació dels pòsters dels treballs.

L’acte va cloure amb una conferència del Dr. Oriol Ortiz sobre el segrest de carboni en sòls rehabilitats i un petit debat sobre l’estat de la recerca en sòls a Catalunya. En acabar, es va repartir un exemplar del còmic “Vivir en el suelo”, publicat per la SECS en motiu de l’Any Internacional del Sòl. Els assistents varen sortir satisfets de la jornada i amb ganes de repetir aquest acte en un futur, ja que la trobada ha estat un èxit com a fòrum de debat i com a una plataforma per compartir experiències entre les empreses i els principals grups de recerca en sòls de Catalunya.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia