Search

Josep Peñuelas, distingit com a membre de l’organització americana referent en ciència avançada de la Terra i l’espai

Josep Peñuelas ha sigut distingit per l'AGU per la seva dedicació i contribució excepcional a les ciències de la Terra i l'espai i per haver-la fet avançar mitjançant la recerca i la innovació, Crèdit: Viquipèdia.
Josep Peñuelas ha sigut distingit per l'AGU per la seva dedicació i contribució excepcional a les ciències de la Terra i l'espai i per haver-la fet avançar mitjançant la recerca i la innovació, Crèdit: Viquipèdia.

L’organització científica americana American Geophysical Union (AGU) ha destacat l’investigador Josep Peñuelas com a membre distingit de l’any 2020, “per la seva dedicació i contribució excepcional a les ciències de la Terra i l’espai i per haver-hi contribuït a avançar mitjançant la recerca i la innovació”.

Així mateix, aquesta prestigiosa entitat ha posat de relleu que “la curiositat i la constant recerca de respostes” per part de Josep Peñuelas han sigut determinants a l’hora de nomenar-lo membre destacat. El reconeixement s’ha fet públic avui i es farà extensiu a tota l’entitat i a la comunitat científica en una cerimònia virtual que se celebrarà el mes de desembre i a la que estan convocats els 62.000 integrants de l’AGU, pertanyents a 144 països.

Des de 1962, només el 0,1% d’integrants de l’AGU han sigut distingits amb aquest reconeixement per part del seu Comitè de membres, que vol retre honor a professionals de la recerca que han fet contribucions excepcionals a la geociència i les ciències de l’espai.

L’American Geophysical Union pretén ampliar l’abast i l’impacte de la Geociència des de solucions ètiques, imparcials i respectuoses amb les comunitats i els seus valors.

Per a Josep Peñuelas, esdevenir membre destacat de l’American Geophysical Union suposa “una gran responsabilitat i alhora una immensa il·lusió, per la visibilitat que aporta a la tasca d’un gran equip i als anys de recerca científica”. I destaca especialment el fet que l’AGU tingui com a objectiu ampliar l’abast i l’impacte de les ciències de la Terra i l’espai, creant solucions ètiques, imparcials i respectuoses amb les comunitats i els seus valors.

L’avenç de la humanitat, en el focus

L’American Geophysical Union és una organització científica sense ànim de lucre que promou la recerca sobre ciència de la Terra i l’espai, amb el focus orientat en l’avenç de la humanitat. Els seus integrants  són especialistes en geociència, el planeta, l’espai, l’atmosfera, l’oceà i la hidrologia. La seva principal activitat se centra en difondre informació científica a escala internacional, en l’àmbit interdisciplinari d’aquestes especialitats i esdevenir un node qualificat de connexió entre professionals i disciplines. Per això, dedica importants esforços a l’intercanvi de coneixement científic mitjançant conferències, reunions i publicacions especialitzades.

“Aquesta distinció és una gran responsabilitat i, alhora, una immensa il·lusió pel reconeixement del treball d’un equip”.

JOSEP PEÑUELAS, investigador del CSIC al CREAF.

L’entitat impulsa nous camps d’estudi interdisciplinaris amb la voluntat d’anticipar-se als canvis mundials, sempre impulsant una comunitat diversa i inclusiva. Promou l’excel·lència en la recerca científica, tot establint i promovent estàndards i millors pràctiques i fomentant la integritat de la investigació publicada.

Establerta el 1919 pel Consell Nacional d’Investigació, l’AGU s’incorpora de forma independent a l’Acadèmia Nacional de Ciències l’any 1972, després de 50 anys d’estar-hi vinculada com una filial no incorporada.

Un ecòleg per la sostenibilitat del planeta

Josep Peñuelas és un dels ecòlegs actuals més respectats i influents del món, reconegut internacionalment per la seva destacada capacitat d’abordar els reptes de l’ecologia global amb excepcionals nivells d’interdisciplinarietat. És ‘highly cited’ de l’ISI Essential Science Indicators en ecologia/medi ambient, biologia vegetal i animal, ciències agrícoles, geociències i en el conjunt de tots els camps científics, reconeixement que ha estat validat altre cop el novembre de 2020

El novembre de 2020 Josep Peñuelas torna a ser reconegut com un dels investigadors més citats al món, una evidència de la seva influència científica.

És reconegut internacionalment pels seus treballs pioners en descobrir els mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen que expliquen la diversitat i la distribució de les plantes aquàtiques i terrestres; desenvolupar tècniques de teledetecció del funcionament d’ecosistemes d’ampli ús internacional; posar en evidència l’efecte del canvi global i climàtic i la contaminació atmosfèrica sobre la diversitat; evidenciar l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres i el paper dels ecosistemes terrestres en el clima i funcionament global del planeta; introduir la metabolòmica en l’ecologia; estudiar els mecanismes, el funcionament i els efectes de les emissions de compostos orgànics volàtils per part de les plantes i els ecosistemes; caracteritzar els processos biogeoquímics implicats als cicles del carboni i dels nutrients, i desenvolupar ciència i polítiques destinades a afavorir la seguretat alimentària i sostenibilitat del planeta, entre molts d’altres.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia