Des de finals de novembre de 2017 fins al juny de 2018, la Biblioteca de la Facultat de Ciències i Biociències acull una exposició sobre els projectes de ciència ciutadana que es realitzen al CREAF.
Durant uns mesos els 5 projectes de ciència ciutadana del CREAF seran protagonistes de l’exposició de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB. Des de fa uns anys el CREAF ha consolidat la seva línia de recerca dedicada a la ciència ciutadana i s’ha posicionat en aquesta temàtica.
La ciència ciutadana fa referència a involucrar el públic general a diverses activitats de recerca científica aportant informació valuosa, ja sigui compartint coneixement, ajudant a recol·lectar i analitzar dades, interpretant resultats, fent nous descobriments, desenvolupant tecnologies i aplicacions o resolent problemes complexos. L’evolució de les noves tecnologies ha facilitat aquesta connexió entre la comunitat científica i el públic general. Gràcies a això, el sector científic i la societat poden desenvolupar noves polítiques, posar-les en pràctica i donar resposta a molts desafiaments als què s’enfronta la societat actual.
Fins al mes de juny de 2018 passaran per les vitrines de la biblioteca els següents projectes:
- MOSQUITO ALERT (novembre, 2017 -gener 2018): la seva missió és controlar els mosquits vectors de malalties unint els esforços de la ciència, la gestió i la col·laboració ciutadana. En aquest sentit, els voluntaris que participen poden enviar fotografies a través d’una aplicació per a mòbils.
- BEWATER (novembre, 2017 – gener, 2018): aquest projecte promou l’adaptació al canvi global en la gestió de l’aigua a la Mediterrània mitjançant processos participatius de co-creació per tal de definir problemes i buscar solucions conjuntament entre científics i la ciutadania.
- GROUNDTRUTH 2.0 (febrer, 2018): aquest gran projecte avalua l’efectivitat de sis observatoris ciutadans que estudien el medi ambient. Un d’aquests observatoris és RitmeNatura.cat, liderat des del CREAF, on s’estudia la fenologia de les plantes.
- NATUSFERA (març – abril, 2018): és una plataforma online cooperativa, des de la que qualsevol persona pot penjar fotografies de natura i una xarxa d’experts n’identifica el nom científic. Totes les dades les recull la gran base de dades de biodiversitat GBIF.
- ALERTA FORESTAL (maig – juny, 2018): el seu objectiu és analitzar l’estat de salut dels boscos catalans i fer-ne previsions de cara el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres canvis ambientals. La ciutadania pot participar en diferents campanyes d’alerta