La Escocesa i el CREAF obren la segona convocatòria Ecotons de projectes de recerca i experimentació artística, que ofereix un espai d’experimentació, aprenentatge, creuament de disciplines i investigació científica-cultural, aplicada a l’estudi de la biosfera i dels grans reptes ambientals d’avui, com ara el canvi climàtic, la pèrdua biodiversitat o la gestió de l’aigua. Ecotons distingeix propostes individuals o col·lectives per ser desenvolupades al llarg de 2022.
S’hi pot presentar qualsevol persona o col·lectiu que compleixi els requeriments de les bases, sense límit d’edat, origen geogràfic, ni trajectòria professional específica. La 1a fase de recepció de propostes està oberta fins al 15 d’abril de 2022 i té una dotació de 5.000€ bruts, ampliables a 6.000€ en cas de col·lectius.
Els ecotons són zones de transició entre comunitats ecològiques diferents, llocs en certa manera marginals on es posen en contacte diverses realitats, on sorgeixen tensions però també fertilitats inesperades.
L’objectiu d’aquesta convocatòria és donar suport a projectes d’investigació i experimentació artística, individuals o col·lectius, d’acord amb l’eix temàtic Ecotons i amb les línies de recerca del CREAF i els valors de La Escocesa. S’entén per projectes de recerca i experimentació aquells que fan èmfasi en el procés abans que en la producció d’obra. Per exemple, propostes que provoquin dinàmiques de pràctica col·lectiva i pensament crític, imaginin noves metodologies des de l’art o facin assajos de prova i error.
Tota la informació sobre el procés de selecció, els requisits i la documentació que cal aportar es troba a les bases que consten a continuació.
Coneix Future Forest Diorama, la residència Ecotons de l’any 2021
Durant el 2021, dins de la mateixa convocatòria de La Escocesa, el CREAF ha comptat amb Carola Moujan i Agustín Ortiz Herrera com a artistes residents.
La recerca artística de Carola Moujan i Agustín Ortiz Herrera al CREAF s’ha centrat en l’interès comú per les comunitats vegetals, i en la possibilitat d’especular sobre possibles transposicions dels sofisticats principis de comunicació, cooperació i interacció amb el medi que desenvolupen les plantes, a altres àmbits. Els dos artistes han buscat entendre com s’organitzen aquestes xarxes cooperatives, quins paràmetres intervenen en la seva constitució, desenvolupament i evolució. Han pres com a base del seu estudi l’ecosistema forestal, i en particular el bosc del Parc de Collserola, a Barcelona. Aquest treball ha estat un preàmbul i una base per al desenvolupament de Future Forest Diorama, un projecte d’instal·lació d’una xarxa de terraris construïts dins d’objectes rebutjats. Dins de cada terrari, un sistema homeostàtic regula les condicions de vida com ara la humitat, la temperatura i la qualitat de l’aire. Igual com les comunitats botàniques, els terraris estan connectats entre si i controlen l’activitat circumdant a través de xarxes senzilles de màquina a màquina, interactuant amb els participants mitjançant sons, moviments d’aire i modulacions de llum.