La fragància de les flors depèn dels fongs i bacteris que les recobreixen

Saüc (Sambucus nigra)
Saüc (Sambucus nigra)

Un nou estudi liderat per Josep Peñuelas, professor d’investigació del CREAF i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, ha comprovat que si eliminem el fongs i bacteris que viuen sobre les flors, la quantitat i composició del seu perfum varia totalment. 

Saüc (Sambucus nigra)  Jessie Hirsch (CC BY 2.0)
Saüc (Sambucus nigra) Jessie Hirsch (CC BY 2.0)

Tots recordem la suau fragància de la lavanda. El seu perfum característic el provoquen uns compostos químics anomenats compostos orgànics volàtils (COV). Fins ara se sabia que les plantes amb flors utilitzaven diverses vies bioquímiques per produir un ampli ventall de compostos orgànics volàtils que conferien a les flors el seu propi aroma. Ara, un estudi del CREAF, en col·laboració amb la UAB, ha descobert que les flors fan olor a alguna cosa més que a flors. Segons un estudi publicat a la revista del grup Nature Scientific Reports, els perfumistes del planeta, els protagonistes a l’hora d’elaborar els aromes florals més delicats, no són tan sols les flors, sinó també els microorganismes i fongs que les recobreixen.

Els autors de l’article confirmen que els bacteris com els fongs tenen la capacitat de produir compostos aromàtics com el linalool.

Els investigadors han fet una sèrie d’experiments en què han polvoritzat les flors del saüc  amb antibiòtics d’ampli espectre. En les plantes tractades amb antibiòtics el contingut floral intern de compostos volàtils i la respiració es van mostrar estables, fet que demostrava que els antibiòtics no causaven danys ni estrès a les plantes.  Tot i això, la quantitat dels compostos aromàtics emesos per les flors, que proporcionen l’olor, van disminuir dràsticament en els casos en que es va ruixar amb antibiòtic. D’altra banda,  els antibiòtics havien modificat també els tipus de compostos que emetia la flor: s’havien deixat de generar alguns compostos. Així doncs, en general, el bouquet de les flors de saüc era completament diferent fins a 7 dies després de la polvorització amb antibiòtics.

“Amb els antibiòtics, el saücs, tot i seguir tenint flors sanes no feien olor de saüc. I és que els antibiòtics no havien afectat la planta, però havien eliminat els microorganismes i fongs que viuen a les flors. Es demostra així el paper cabdal de fongs i bacteris en les olors i perfums que ens regalen les flors”, comenta Josep Peñuelas.

S’ha de tenir en compte que la mateixa planta respon davant d’alguns d’aquests microorganismes emetent també compostos químics especials. Segons Jaume Terradas, fundador del CREAF i catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona que també ha participat en l’estudi, la microbiota de les flors sembla tenir un paper clau en la fragància final, i això tindria implicacions rellevants en l’estudi d’aquests compostos.

Un element a tenir en compte durant la pol·linització

En efecte, els compostos orgànics volàtils, en ser fragants, permeten la comunicació química de les plantes amb altres organismes.

Diversos teixits de la planta, com ara les flors, emeten aquests compostos per cridar l’atenció, per exemple, dels pol·linitzadors.

Davant de l’actual “crisi de la pol·linització”, produïda en gran part per la davallada d’insectes pol·linitzadors però també per l’alteració dels aromes florals, estudis com aquest proporcionen un coneixement molt valuós que pot aportar millores en aquest tema vital. “Si les olors que guien els pol·linitzadors estan produïdes en gran part per fongs i microorganismes, haurem de revisar, per exemple, els efectes de l’ús d’alguns antifúngics en els cultius, perquè podrien alterar les fragàncies i la futura pol·linització de les mateixes plantacions”, conclou el Prof. Peñuelas.

Article:

Peñuelas J, Farré-Armengol G, Llusia J, Gargallo-Garriga A, Rico L, Sardans J, Terradas J, Filella I. Removal of floral microbiota reduces floral terpene emissions. Sci Rep. 2014 Oct 22;4:6727. doi: 10.1038/srep06727. http://www.nature.com/srep/2014/141022/srep06727/full/srep06727.html

Articles relacionats

Notícies
Jaume Terradas

Cal desaccelerar

Els temps actuals son de gran acceleració en els canvis a escala global i local. ¿Podrem continuar amb aquest ritme o ens caldrà desaccelerar? Reflexió d’en Jaume Terrades.

El botànic, gravat de Marià Fortuny. Font: Museu Nacional d'Art de Catalunya (https://www.museunacional.cat/es).
Notícies
Jaume Terradas

Els naturalistes també s’extingeixen

Vivim la sisena gran extinció d’espècies. És un procés molt ràpid de disminució de la biodiversitat. Juntament amb aquests processos d’extinció accelerada hi ha un altre procés d’extinció que resulta paradoxal: la dels naturalistes.

Es preveu que el 70% dels arrossars dels països de renda baixa patiran major reducció de rendiment, contra el 52% dels de països de renda mitjana i alta. Imatge: arrossar a Tailàndia, per Eduardo Prim, Unsplash.
Notícies
Adriana Clivillé

Una alta concentració de CO2 a l’atmosfera empobreix les terres de cultiu d’arròs

L’elevada concentració de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera redueix més d’un 20% la disponibilitat de fòsfor als arrossars de tot el món, un mineral fertilitzant indispensable. La situació col·loca els països amb poc poder adquisitiu en condicions adverses pel cost de l’adob de fòsfor, i amplia encara més la desigualtat econòmica a causa de les emissions de CO2 i els impactes en els processos geoquímics.

La mina de Bayan Obo a la Mongòlia Interior (Xina) conté una gran quantitat de minerals de terres rares. Font: REUTERS (2011).
Notícies
Anna Ramon

La humanitat esprem la taula periòdica d’esquena als riscos

La natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements de la taula periòdica. En canvi, per construir el món dels humans en necessitem moltíssims més. Un nou article analitza les raons i conseqüències d’aquesta divergència.

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia