Search

La jornada sobre Fauna i Canvi Global suscita un gran interès i congrega un gran nombre d’assistents

El Dr. Joan Pino (president de la ICHN), el Dr. Lluís Tort (president de la SCB) i el Dr. Javier Retana (director del CREAF) van presidir la jornada.
El Dr. Joan Pino (president de la ICHN), el Dr. Lluís Tort (president de la SCB) i el Dr. Javier Retana (director del CREAF) van presidir la jornada.

La jornada sobre Fauna i Canvi Global, celebrada el passat 21 de novembre a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va aplegar més de 200 participants i va obligar a habilitar un espai extra per seguir les xerrades per videoconferència.

El Dr. Joan Pino (president de la ICHN), el Dr. Lluís Tort (president de la SCB) i el Dr. Javier Retana (director del CREAF) van presidir la jornada.

El Dr. Joan Pino (president de la ICHN), el Dr. Lluís Tort (president de la SCB) i el Dr. Javier Retana (director del CREAF) van presidir la jornada.

El passat 21 de novembre es va celebrar la IX jornada conjunta del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), a la sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El tema de la jornada, Fauna i Canvi Global, va suscitar un gran interès i va aplegar més de 200 participants, fins al punt que alguns dels assistents van haver de seguir les xerrades per videoconferència des d’una sala adjacent.

La jornada sobre Fauna i Canvi Global va suscitar un gran interès i una gran assistència
La jornada sobre Fauna i Canvi Global va suscitar un gran interès i una gran assistència.

Els conferenciants van parlar sobre la gran incertesa que encara tenim quan mirem de mesurar i entendre la biodiversitat, de la multitud de relacions complexes que es generen entre els diferents organismes d’un ecosistema.

La jornada va debatre sobre com els grans canvis a escala global que esta experimentant el planeta poden repercutir sobre la diversitat de formes de vida.

Entre altres temes, es van posar sobre la taula les limitacions i els avenços en modelització, la necessitat d’establir programes de seguiment a llarg termini, les particularitats alhora de treballar a escales espacials i temporals molt diferents, la conveniència de tenir en compte aspectes agro-culturals a l’hora de valorar la biodiversitat, i les dificultats per gestionar de manera adient les espècies i els espais més vulnerables, sobretot en el context econòmic actual de les administracions.

Tríptic Jornada Fauna i Canvi Global

Ponències:

  • What we know and don’t know about climate change and biodiversity.
    Lucas Joppa, Computational Ecology and Environmental Sciences. Microsft Resarch
  • El futur de les comunitats de vertebrats del Pirineu.
    Bernat Claramunt, CREAF
  • Espècies invasores als estanys d’alta muntanya: història de la introducció dels peixos i les seves conseqüències.
    Marc Ventura, CEAB-CSIC
  • Un mundo en miniatura: cambio climático, tamaño corporal e interacciones entre especies.
    José María Montoya, ICM-CSIC i associat al CREAF
  • El tritó del Montseny, un relicte a les portes de l’extinció.
    Emili Vallbuena, Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, UAB
  • Els seguiments de la biodiversitat a llarg termini, una eina per a la gestió i conservació.
    Joan Real, Universitat de Barcelona (UB)
  • Los lobos en paisajes cambiantes.
    Luis Llaneza, Arena Asesores en Recursos Naturales S.L.
  • Las plagas forestales y el cambio global: no es sólo el clima.
    José Antonio Hodar, Universidad de Granada (UGR)
  • Fauna doméstica y cambio global.
    Marta G. Rivera, CREDA-UPC-IRTA
  • Canvi Climàtic vs canvis en el territori. L’aportació dels seguiments avifaunístics.
    Francesc Llimona, Consorci del Parc de Collserola
  • Conservació de la fauna: entre el canvi climàtic i els canvis econòmics.
    Jordi Ruiz, Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals de la Generalitat de Catalunya

ON VA SER?

Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans C/del Carme 47 Barcelona

QUAN VA SER ?

21 de novembre de 2012

9,00h a 17,00h

ORGANITZA

Societat Catalana de Biologia
CREAF
ICHN

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Cabanya a les muntanyes d'Astúries. Imatge: Paco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Ecologia i despoblament rural

La despoblació del món rural s’ha guanyat un lloc a l’agenda política i social. El govern d’Espanya i les comunitats autònomes tenen programes per revertir-la o almenys mitigar-la. Fins i tot, la Unió Europea elabora estratègies i plans d’acció. Hi ha força raons per fer-ho.

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

La ciència i la meteorologia s’uneixen en una sessió moderada per Marta García, presidenta mundial de WWCOTY, amb Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF; Mar Gómez, meteoròloga, i Marga López Rivas, investigadora de la Universidad de Cádiz (d’esquerra a dreta). Imatge: elDiario.es
Notícies
Adriana Clivillé

Per què cal llegir l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere

El paper social de la dona i la seva vulnerabilitat són dues de les claus que expliquen per què és crític apropar-se a l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere. Quatre professionals comparteixen opinions complementàries, en una conversa convocada per elDiario.es en la qual intervé Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia