Search

La nostra biosfera, la darrera obra de Ramon Margalef, traduïda al català

El servei de Publicacions de la Universitat de València i l’Institut d’Estudis Catalans acaben de publicar la traducció al català de Our Biosphere, el darrer llibre de Ramon Margalef. La traducció ha estat obra de Jaume Terradas, catedràtic d’ecologia de la UAB i fundador del CREAF. Our Biosphere sovint ha estat considerat com el testament científic del nostre ecòleg més universal. 

Imatge de la Terra. Foto: (cc) Meredith Garstin

La nostra biosfera presenta al lector reflexions, opinions i visions madurades al llarg de dècades d’estudiar i comprendre l’ecologia. Hi apareixen molts dels temes que més van interessar Margalef, com ara el paper de la transferència d’informació en els sistemes ecològics, la relació entre la producció i la biomassa, la complexitat dela Naturao les asimetries temporals que es donen en processos com el creixement de les poblacions i la successió.

Margalef, en aquest llibre, és més Margalef que mai i assegura que, per molts temes que concerneixen a l’ecologia, li agraden més els poetes que els juristes. Poètic i visionari, no deixa de mostrar en tot moment el seu immens coneixement de l’ecologia marina, terrestre o teòrica, i continua sorprenent el lector amb les seves idees.

La versió original en anglès del llibre es va publicar el 1997, quan l’Ecological Institute d’Oldendorf-Luhe, Alemanya, va concedir a Margalef el premi Excellence in Ecology. A la versió catalana, traduïda pel professor Jaume Terradas, s’han conservat els pròlegs que duia l’edició original (Otto Kinne i Ernest Naylor) i se n’hi ha afegit un de Jordi Bascompte, així com notes del traductor.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: J.Luis Ordóñez, CREAF.
Notícies
CREAF

Renaturalitzar territoris: claus per reduir els conflictes morals

Amb l’objectiu d’abordar aquest tema, un equip d’experts i expertes ha elaborat la guia ‘Una hoja de ruta para un rewilding ético en el Antropoceno’, que permet identificar tant els beneficis com els conflictes morals que poden sorgir en el procés de renaturalització, amb l’objectiu de procurar dur a terme una pràctica conservacionista més ètica.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia