Search

La OGC obre el període per revisar dos candidats a estàndard nascuts del projecte GeoViQua

Un paso más hacia la interoperabilidad y la calidad de la geoinformación. Fuente: Depositphotos
Un paso más hacia la interoperabilidad y la calidad de la geoinformación. Fuente: Depositphotos

Un cop revisats els dos estàndards es podran publicar definitivament com a estàndards oberts de la Open Geospatial Consortium.
Els estàndards proposen recollir els comentaris dels usuaris sobre mapes digitals i establir així un canal de comunicació entre els proveïdors i els usuaris finals.

Un pas més cap a la interoperabilitat i la qualitat de la geoinformació. Font:Depositphotos
Un pas més cap a la interoperabilitat i la qualitat de la geoinformació. Font:Depositphotos

La OGC (Open Geospatial Consortium) obre un període perquè les persones interessades puguin revisar els documents on es defineixen dos candidats a estàndards. Joan Masó, investigador del CREAF és el primer editor. Aquests estàndards neixen de la feina realitzada durant el projecte GeoViQua que també va coordinar el CREAF entre el 2007 i el 2013. La documentació es troba online i estarà oberta a suggeriments fins el proper 17 de febrer.

Aquests estàndards, proposen recollir els comentaris i les opinions del usuaris en un format específic. Els comentaris sobre les dades són un tipus de metadada (entesa com informació addicional que ajuda a interpretar les dades) més, i els consumidors de la informació geoespacial en són els principals autors.

Els proveïdors recopilaran els requisits dels consumidors i descobriran nous mercats pels seus mapes digitals gràcies a la informació que els usuaris generin.

Amb aquesta millora s’obrirà un canal de comunicació entre els proveïdors i els usuaris finals, i s’ajudarà a millorar els productes de manera més ràpida, en resposta a necessitats reals. De fet, complementen les metadades existents produïdes pel creador, l’editor o el conservador dels conjunts de dades, així com altres registres creats durant el procés de producció.

El primer és un model conceptual dels usuaris de recursos geoespacials (OGC Geospatial User Feedback Conceptual Model o “GUF Model”) per implementar un espai on els usuaris puguin valorar o fer comentaris sobre el producte. El Model GUF conservarà elements de la norma de metadades ISO 19115-1 (recentment actualitzada), però serà prou flexible com per facilitar la interoperabilitat amb futures normatives i perquè sigui fàcil d’implementar en diferents interfícies d’usuari.

El segon és complementari al primer i estableix la codificació XML dels comentaris i valoracions (OGC Geospatial User Feedback XML encoding). Tot i que actualment es proposa l’ús d’una codificació XML, es consideraran alternatives futures com el JSON-LD.

Les metadades generades amb aquests comentaris dels usuaris tenen un caire més informal que les actuals i permeten emmagatzemar tot tipus de feedback, des d’observacions en text lliure, amb puntuacions (estrelles), informació addicional sobre la història de les dades o qualsevol esdeveniment significatiu que pugui ser important a l’hora d’interpretar els mapes adequadament.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia