La plataforma de coneixement Prismàtic compleix tres anys!

El novembre de 2016 es va posar en marxa amb molta il·lusió i confiança per enfortir l’agenda comuna ciència-gestió. Ara compta ja amb la participació de catorze entitats catalanes que aporten la seva expertesa en patrimoni natural i biodiversitat. Fem un recull de les cinc fitxes més consultades.

El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 - Public Domain.
El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 – Public Domain.
  • Gestió forestal compatible amb la diversitat d’ocells

Una fitxa del CTFC i el CREAF feta a partir d’un article del 2018 que demostra com les aclarides als boscos poden afavorir l’abundància d’ocells forestals. Consulta-la.

  • El foc ha estat decisiu en la configuració del paisatge pirinenc

Una fitxa del  Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) de l’UAB que explica curosament un article del 2013, on s’avalua la incidència de l’activitat humana (en multitud d’àmbits) en el límit superior del bosc. Consulta-la.

  • Què volen saber els gestors sobre boscos mixtes i quines respostes els dóna la ciència?

Fitxa del CREAF sobre un estudi publicat al 2018, que reflexa les 10 preguntes més demandades sobre gestió forestal en un procés participatiu. Consulta-la.

  • Els plàstics, la nova amenaça dels ecosistemes costaners

Una fitxa del CEAB–CSIC (2018) sobre els microplàstics i la seva dispersió al Mediterrani. La zona d’estudi són les Balears. Consulta-la.

  • Èxits i fracassos en la gestió dels sistemes dunars

Fitxa de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, feta a partir d’un manual de gestió publicat al 2016 i els seus resultats precisos sobre què funciona (i què no) en la conservació de dunes. Consulta-la.

 

Què és el Prismàtic?

La Plataforma de Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Prismàtic, és una plataforma d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat a través d’un recull d’estudis, manuals, informes, en forma de fitxes divulgatives.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat el Prismàtic amb l’objectiu de donar suport al disseny i a la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. La plataforma està coordinada pel CREAF i vol aglutinar el màxim d’evidència científica sobre temàtiques ambientals.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia