Search

La província de Barcelona ha quadruplicat la superfície urbana en 50 anys

Canvis a Montjuïc
Canvis a Montjuïc

El Mapa de Cobertes del Sòl de 1956 de la Província de Barcelona, elaborat conjuntament entre la Diputació de Barcelona i el CREAF, ha posat al descobert més de 50 anys de canvis en el territori barceloní.

Quants cops hem sentit  dir als nostres avis “Abans tot això eren camps!”? Segurament milers. El paisatge canvia dia a dia, però mai ho havia fet d’una forma tan dràstica i ràpida com la que ha provocat el boom urbanístic o l’abandó de les pràctiques agrícoles dels darrers anys.

A partir d’avui, gràcies al Mapa de Cobertes del Sòl de 1956 de la Província de Barcelona obtingut a partir d’imatges aèries, podrem comprovar com era la província de Barcelona fa 50 anys i quina ha estat la magnitud real dels canvis que la nostra societat ha provocat en el territori.

Si comparem el mapa del 1956 amb la última edició del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya del 2009, es pot comprovar que en 50 anys s’han reduït els conreus  un 60% i s’ha multiplicat per quatre la superfície urbanitzada (ciutats, polígons, vies de transport, etc). La província ha passat de ser un territori dominat pels conreus (un 37% del territori), i amb molt poca superfície urbana (un 3%), a un territori molt forestal (un 50%) i urbanitzat (un 13%). De fet el boom urbanístic ha provocat que s’urbanitzessin unes 77.546 hectàrees (set vegades l’àrea que ocupa l’actual ciutat de Barcelona), que abans eren dedicades  bàsicament al conreu.  El creixement del port de Barcelona (i d’algunes platges del litoral sud) han comportat un augment de la superfície de la província d’aproximadament 500 ha.

1956 (ha) 2009 (ha) 1956 2009 Increment
Boscos 320283 387495 41,49 50,16 20,90
Matollars i prats 127788 109615 16,55 14,19 -14,28
Conreus 285041 161616 36,92 20,92 -43,34
Urbà 22880 98964 2,96 12,81 332,24
Altres 15975 14813 2,07 1,92 -7,34

La Diputació de Barcelona i el CREAF han realitzat conjuntament El Mapa de Cobertes del Sòl de la Província de Barcelona de 1956 aprofitant els fotogrames originals captats pel “vol americà” de l’any 1956. Des d’avui mateix es pot consultar de forma universal i gratuïta per Internet a través del servidor de mapes de la Diputació de Barcelona.

Percentatge de canvis
Percentatge de canvis

Aquest Mapa de Cobertes, més enllà de quantificar amb precisió els canvis ocorreguts, obre la porta a nous estudis d’evolució del medi natural i socioeconòmic. Aquesta anàlisi ha de permetre entendre, de forma sinòptica, on i com s’han produït els canvis, i aportar informació que permeti fer un planejament territorial més equilibrat i eficient.

Comparació de mapes de cobertes del 56
Comparació de mapes de cobertes del 56
Canvis a l'Hospitalet
Canvis a l’Hospitalet
Canvis al Nus de la Trinitat
Canvis al Nus de la Trinitat

El vol americà de 1956

L’any 1956 es van dur a terme les primeres fotografies aèries de tota Catalunya amb el famós “vol americà”. A partir de la cessió dels fotogrames originals per part del Ministeri de Defensa, la Diputació de Barcelona va generar en primer lloc l’ortofotografia de l’any 1956 per a tota la província de Barcelona. A partir d’aquesta ortofotografia corregida i ajustada es va signar un conveni de col•laboració entre la Diputació de Barcelona i el CREAF per a interpretar les fotografies i realitzar de forma conjunta el Mapa de Cobertes del Sòl de 1956.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia