Search

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns la foto!

L’eruga del boix és una de les primeres fases de vida de la papallona del boix (Cydalima perspectalis). Se la coneix amb aquest nom perquè s’alimenta de les fulles del boix massivament i ha causat preocupació entre la societat.

"La situació més crítica serà de cara al juliol, perquè neixerà la primera generació de l’espècie i s’alimentarà de boixos que ara ja estan sent afectats per les erugues que han superat l'hivern".

Per estudiar l’evolució i l’impacte d’aquesta plaga, Alerta Forestal llança la campanya de seguiment ciutadà de l’eruga del boix 2022. Aquest projecte de ciència ciutadana coordinat pel CREAF recull observacions des d’octubre de 2018 i les afegeix al seu mapa d’alertes, on es pot consultar tant la localització geogràfica com el grau d’afectació (baix, moderat, alt i molt alt). “Activem l’alerta #erugaboix i és el moment de començar a rebre fotos dels efectes de l’eruga sobre els boscos. Ara bé, la situació més crítica serà de cara al juliol, quan comenci a néixer la primera generació de l’espècie i s’alimenti de boixos que ara ja estan sent afectats per les erugues que han passat l’hivern entre ells”, explica Pau Guzmán, membre de l’equip d’Alerta Forestal.

Participar és molt fàcil, el projecte disposa d’una aplicació mòbil i una web-app en la que qualsevol persona pot registrar-se per pujar les fotos i valorar l’estat del boix amb l’ajuda d’infografies. Les imatges han de ser de paisatge (horitzontals) i incloure diversos boixos afectats per tal que, un cop hagueu indicat el grau d’afectació de la zona, els experts del CREAF puguin validar el grau d’afectació a la zona.

Eruga en expansió

Tot i que l’impacte és desigual a Catalunya, perquè requereix unes condicions per adaptar-se que sembla que no aconsegueix al Pirineu Central, l’any passat ja era present a 183 municipis del país i havia conquerit 20 comarques. El director del CREAF i expert en invasores, Joan Pino, explica que “l’expansió de la Cydalima continuarà per tota l’àrea de distribució del boix, però a mesura que l’espècie es vagi estenent esperem que comenci a ser aprofitada per depredadors i paràsits natius. Això hauria de fer disminuir les seves poblacions i el seu impacte sobre les boixedes”.

Mapa de la distribució del boix (punts negres) i de la papallona del boix (punts grisos). Els colors de fons càlids indiquen les zones amb més idoneïtat climàtica per a l’insecte. Per tant, els boixos de les àrees negres situades en aquestes regions més a l’ est són les que poden patir danys més severs. Font: Canelles et al., 2021.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia