Les comunitats de pràctiques de WeObserve es van reunir a Barcelona per transformar els observatoris ciutadans

El CREAF, que forma part del consorci del projecte, va ser l’organitzador de l’esdeveniment, que va tenir lloc entre els dies 25 i 27 de novembre a la Casa Convalescència de Barcelona, per aprofundir en els reptes que afronta la ciència ciutadana.

El passat mes de novembre va tenir lloc a Barcelona el quart fòrum presencial de les quatre comunitats de pràctiques (CoPs) del projecte europeu WeObserve 2020. WeObserve va néixer per millorar la coordinació dels diferents observatoris ciutadans davant la tendència creixent en ciència ciutadana, i transformar aquests observatoris ciutadans en un component valuós per gestionar els reptes ambientals.

Les jornades van començar amb una xerrada a càrrec de Diana Escobar sobre el paper i accions de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, i d’Alex Richter-Boix sobre les estratègies seguides per augmentar i mantenir la participació del ciutadans en el projecte Mosquito Alert. Després es van reunir els integrants de la CoP d’Interoperabilitat, coordinada per Joan Masó del CREAF, per discutir sobre vocabularis per descriure la ciència ciutadana, mentre que la CoP d’Impacte, coordinada per Uta Wehn, del IHE Delft Institute for Water Education, va treballar en l‘elaboració d’una plantilla que permeti descriure històries d’impacte dels observatoris ciutadans.

El segon dia es van reunir la CoP de Compromís (engagement) i la CoP d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per treballar sobre una plantilla de pràctiques de co-disseny i com mantenir la participació i compromís dels ciutadans en els projectes de ciència ciutadana i per discutir sobre els pròxims esforços de recerca i documents a elaborar. La CoP d’Interoperabilitat va treballar en l’anàlisi de l’estàndard SensorThings API, un marc obert i unificat del Open Geospatial Consortium per connectar dispositius i dades a través de la web. El darrer dia, en Jaume Piera, investigador del ICM-CSIC i CREAF, va presentar el projecte COS4Cloud, relacionat amb la interoperabilitat dels projectes de ciència ciutadana.

El consorci WeObserve està format pels actuals observatoris ciutadans H2020: Ground Truth 2.0, GROW, LandSense i Scent. WeObserve es un projecte del Coordination and Support Actions 2020 amb set institucions europees formant part del seu consorci. Al quart fòrum de Barcelona van participar 19 membres de les diferents CoPs i 4 participants online.

Equip del concorci de WeObserve reunit a Barcelona.
Equip del consorci de WeObserve reunit a Barcelona.

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia