Search

Les flors pol·linitzades per insectes tenen una fragància més forta que les que es pol·linitzen amb el vent

La papallona Maniola jurtina pol·linitzant la flor de Sant Joan (Helichrysum stoechas). Autor: F.T.Gort (CC BY-NC-SA 2.0)
La papallona Maniola jurtina pol·linitzant la flor de Sant Joan (Helichrysum stoechas). Autor: F.T.Gort (CC BY-NC-SA 2.0)

Un estudi publicat a la revista Biochemical Systematics and Ecology i dut a terme per un equip d’investigadors del CREAF ha comprovat que la pol·linització per insectes augmenta l’emissió de les molècules responsables de l’olor de les flors. Les fragàncies de les flors són necessàries per atraure els insectes i garantir l’intercanvi de pol·len amb altres flors.

La papallona Maniola jurtina pol·linitzant la flor de Sant Joan (Helichrysum stoechas). Autor: F.T.Gort (CC BY-NC-SA 2.0)
Papallona (Maniola jurtina) pol·linitzant la flor de Sant Joan (Helichrysum stoechas). Autor: F.T.Gort (CC BY-NC-SA 2.0)

La fragància de les flors depèn del tipus de pol·linització. Així ho confirma un equip d’investigadors del CREAF, dirigit per Josep Peñuelas, investigador del CREAF i professor del CSIC, que ha comprovat que les flors pol·linitzades per insectes alliberen més varietat i més quantitat de compostos químics responsables del seu perfum que les pol·linitzades amb el vent.

Les plantes amb flor tenen diferents estratègies per reproduir-se i no totes fan la mateixa olor.

Per una banda, les plantes anemòfiles es pol·linitzen amb el vent “com les oliveres, que tenen flors amb pol·len que es desprèn i és transportat fàcilment amb el vent”, diu l’investigador del CREAF i primer autor de l’estudi Gerard Farré-Armengol. D’altra banda, les plantes entomòfiles es reprodueixen gràcies als insectes, que transporten el pol·len d’una flor a una altra a la vegada que s’alimenten del nèctar de les flors, “la flor de Sant Joan, per exemple, té una de les fragàncies més característiques i és especialment atractiva per als insectes”, diu Farré-Armengol.

L’estudi ha analitzat les molècules responsables del perfum de les flors. Són els anomenats compostos orgànics volàtils (VOC per les seves sigles en anglès) i principalment són terpens i els seus derivats. El contingut d’aquests compostos químics és molt més elevat en les plantes entomòfiles, fet que demostra que les plantes que es pol·linitzen per insectes tenen una fragància més potent i detectable.

Els investigadors atribueixen aquestes diferències al fet que les flors entomòfiles necessiten atraure els insectes amb senyals, que poden ser visuals amb els colors vistosos dels pètals, o bé químiques, produïdes pels compostos volàtils percebudes amb l’olfacte.

"Les flors i els insectes han evolucionat conjuntament i han desenvolupat uns mecanismes d'atracció i detecció respectivament molt perfeccionats del que tots dos se'n beneficien"

També s’ha constatat que les flors alliberen un tipus de compostos volàtils o un altre depenent del grup d’insectes que les pol·linitzen. “Per exemple, les flors pol·linitzades per papallones no tenen la mateixa fragància que les que normalment es pol·linitzen per abelles”, comenta Farré-Armengol.

Fer bona olor per salvar la descendència

Algunes plantes com la farigola o la sàlvia són entomòfiles i deixen la porta oberta als insectes pol·linitzadors, però a la vegada poden fecundar-se elles mateixes perquè els seus gàmetes masculins i femenins són compatibles. “Es tracta d’una estratègia de reproducció útil quan hi ha pocs insectes pol·linitzadors a l’abast”, diu Farré-Armengol. Fins ara es considerava que aquestes espècies autocompatibles no necessitaven emetre senyals químics gaire potents perquè si podien autoreproduir-se la pol·linització creuada mitjançant la intervenció dels insectes quedava en un segon terme. Sorprenentment, l’estudi revela que aquestes plantes entomòfiles i autocompatibles són les que tenen les fragàncies més potents i més diverses.

“El fet de trobar fragàncies fortes en plantes que podrien reproduir-se elles mateixes remarca encara més el paper dels insectes pol·linitzadors en els ecosistemes. Les plantes prefereixen que les pol·linitzin aquests animals perquè així intercanvien el pol·len amb flors d’altres plantes. D’aquesta manera mantenen la variabilitat genètica dels individus i asseguren la supervivència de l’espècie”, conclou l’investigador Farré-Armengol.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia