Search

Les plantes estan més exposades a les glaçades per culpa del canvi climàtic

Fruit glaçat de la rosa mosqueta. Font: Pixabay (CC0)
Fruit glaçat de la rosa mosqueta. Font: Pixabay (CC0)

El període de creixement de les plantes durant l’any s’ha allargat i això les exposa més a les gelades en aquesta etapa sensible per a elles. Això pot perjudicar la seva activitat i provocar pèrdues importants en conreus.

gebre
Un mosaic de paisatges sota el gebre de l’hivern. Autor: Carles Batlles

No és estrany sentir que quan els ametllers o fruiters canvien la fenologia i floreixen abans d’hora, les glaçades de març poden ser catastròfiques. El canvi climàtic ha avançat la sortida de flors i fulles i ha reduït el nombre de dies a l’any que glaça. Però, sorprenentment, respecte a fa 30 anys, a Europa les plantes han de suportar més dies a l’any amb gelades durant la seva temporada de creixement, després de la inactivitat de l’hivern. El fet de treure més d’hora les fulles i flors (fins i tot abans de l’inici de la primavera) i d’aturar l’activitat més tard (gairebé a l’hivern) fa que s’exposin més a possibles glaçades. “Hem vist que les regions més afectades són aquelles on més s’ha allargat el període d’activitat de les plantes, ja que estan més exposades a patir sobretot les glaçades primaverals”, comenta Josep Peñuelas, investigador del CSIC al CREAF i un dels autors de l’estudi publicat a Nature Communications.

Europa les plantes han avançat la seva activitat en el calendari, i durant aquesta etapa de creixement sensible per a elles han d’afrontar ara tres dies més amb glaçades que fa 30 anys.

Durant les tres últimes dècades, el total de dies l’any amb temperatures per sota els 0 ºC s’ha anat reduint progressivament. En general, a Europa les plantes han avançat la seva activitat en el calendari, i durant aquesta etapa de creixement sensible per a elles han d’afrontar ara tres dies més amb glaçades que fa 30 anys. Són ‘noves’ gelades concentrades sobretot a la l’inici de la primavera, coincidint amb una floració i sortida de fulles prematures.

El 2007 hi va haver una setmana de gelades primaverals al centre i l’est dels Estats Units. Això va fer que conreus que havien començat a créixer i a florir abans d’hora reduïssin la seva producció, amb pèrdues per valor de 2.000 milions de dòlars.

Contràriament, a l’Àsia i bona part de l’Amèrica del Nord, en els darrers 30 anys s’ha reduït el nombre de dies en els que les plantes pateixen glaçades durant el seu període de creixement. Això s’explica perquè, malgrat que també s’ha dilatat el període d’activitat com a Europa, l’escalfament del clima ha reduït molt el nombre de dies a l’any que glaça. Tanmateix, hi ha hagut episodis on l’avançament de la temporada de creixement ha tingut efectes molt negatius en aquestes regions. “El 2007 hi va haver una setmana de gelades primaverals al centre i l’est dels Estats Units. Això va fer que conreus que havien començat a créixer i a florir abans d’hora reduïssin la seva producció un 19% el blat, un 75% els préssecs, i un 66% les pomes i les nous, amb pèrdues econòmiques per valor de 2.000 milions de dòlars”, explica Peñuelas.

L’estudi s’ha realitzat per a latituds superiors als 30º a l’hemisferi nord, a partir de dades obtingudes per satèl·lit, observacions fenològiques al camp i un registre de temperatures des de 1982 a 2012.

ARTICLE

Liu Q., Piao S., Janssens I.A., Fu Y., Peng S., Lian X., Ciais P., Myneni R.B., Peñuelas J., Wang T. (2018). Extension of the growing season increases vegetation exposure to frost. Nature Communications. DOI: 10.1038/s41467-017-02690-y

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia