Search

Les vinyes ecològiques tenen més biodiversitat que les convencionals

Vinyes_Siurana
Vinyes_Siurana

Reduir l’ús de productes químics i un entorn natural ben conservat incrementen la biodiversitat de les vinyes del Priorat. Així ho demostra un estudi on ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu. Els resultats revelen que els cultius ecològics afavoreixen especialment les plantes i les papallones diürnes.

Vinyes_Siurana
Vinyes a la conca del riu Siurana. Autor: Eduard Pla.

Una investigació publicada a la revista Agriculture, Ecosystems and Enviroment constata que les vinyes conreades amb agricultura estrictament ecològica acullen una diversitat d’espècies més elevada que les conreades de forma convencional. L’estudi, en el qual ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu, demostra que l’agricultura ecològica beneficia especialment la biodiversitat de plantes i de papallones diürnes. En canvi, als ocells no els afecta tant perquè es mouen per territoris més amplis que la zona analitzada.

L’estudi va consistir en inventariar la riquesa de plantes, papallones i ocells de 20 vinyes de la comarca tarragonina del Priorat. En total es van catalogar 168 espècies de plantes, 47 espècies de papallones diürnes, 242 espècies de papallones nocturnes i 33 espècies d’ocells.

El clima i l’entorn natural potencien la biodiversitat del Priorat

La investigació va ser encarregada per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat) i posa de relleu que les vinyes d’aquesta regió són un gran reservori de biodiversitat. Segons els investigadors això és degut a que aquestes vinyes viuen en un entorn mediterrani i amb una baixa densitat de zones urbanes. A més, es diferencien de la resta de vinyes per estar  cultivades en pendents, sense terrasses, i envoltades d’espais no cultivats que potencien encara més la riquesa d’espècies. L’estudi també ha comptat amb el suport del Parc Natural del Montsant.

Per a més informació podeu llegir l’entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

ARTICLE

Puig-Montserrat X., Stefanescu C., Torre I., Palet J., Fàbregas E., Dantart J., Arrizabalaga A. & Flaquer, C. (2017). “Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity”. Agriculture, Ecosystems & Environment 243, 19-26. DOI: 10.1016/j.agee.2017.04.005

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia