L’escalfament global provocarà pèrdues en la producció d’arròs

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d'arròs. Font: Pixabay

Josep Peñuelas dirigeix un estudi que afirma que l’escalfament global del planeta conduirà cap a una menor producció d’arròs i que cal aplicar aviat mesures d’adaptació. 

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d’arròs. Font: Pixabay

L’arròs és l’aliment bàsic per més del 50% de la població humana. Per això, estudiar com variarà la seva producció sota un escenari d’escalfament global és tant necessari per a mantenir la seguretat alimentària mundial. Ara un estudi, publicat a la revista Nature Plants i dirigit per l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, ha analitzat la sensibilitat dels cultius d’arròs a l’augment de la temperatura.

“El nostre estudi suggereix que sense una adaptació efectiva a l’escalfament global i sense millores genètiques dels cultius, és molt probable que hi hagi pèrdues en la producció d’arròs”, apunta Josep Peñuelas. I afegeix que “la reducció de la producció d’arròs global se situaria al voltant del 8% per cada grau que augmenti la temperatura, segons els models en els que ens fixem”. I aquesta estimació és fins i tot més preocupant que la va fer l’Institut Internacional d’Investigació sobre Polítiques Alimentàries, que la situava entre el 4 i el 6%.

“Cal que tinguem polítiques més adequades en un futur proper, ja que els estudis i mètodes d’adaptació al canvi climàtic, i la seva posterior implementació, requereixen un temps considerable”, conclou Peñuelas.

ARTICLE

Zhao, C., Peñuelas, J., et al. (2016). “Plausible rice yield losses under future climate warming”. Nature Plants. Volume 3, Artcile number 16202. DOI: 10.1038/nplants.2016.202

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia