L’escalfament global provocarà pèrdues en la producció d’arròs

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d'arròs. Font: Pixabay

Josep Peñuelas dirigeix un estudi que afirma que l’escalfament global del planeta conduirà cap a una menor producció d’arròs i que cal aplicar aviat mesures d’adaptació. 

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d’arròs. Font: Pixabay

L’arròs és l’aliment bàsic per més del 50% de la població humana. Per això, estudiar com variarà la seva producció sota un escenari d’escalfament global és tant necessari per a mantenir la seguretat alimentària mundial. Ara un estudi, publicat a la revista Nature Plants i dirigit per l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, ha analitzat la sensibilitat dels cultius d’arròs a l’augment de la temperatura.

“El nostre estudi suggereix que sense una adaptació efectiva a l’escalfament global i sense millores genètiques dels cultius, és molt probable que hi hagi pèrdues en la producció d’arròs”, apunta Josep Peñuelas. I afegeix que “la reducció de la producció d’arròs global se situaria al voltant del 8% per cada grau que augmenti la temperatura, segons els models en els que ens fixem”. I aquesta estimació és fins i tot més preocupant que la va fer l’Institut Internacional d’Investigació sobre Polítiques Alimentàries, que la situava entre el 4 i el 6%.

“Cal que tinguem polítiques més adequades en un futur proper, ja que els estudis i mètodes d’adaptació al canvi climàtic, i la seva posterior implementació, requereixen un temps considerable”, conclou Peñuelas.

ARTICLE

Zhao, C., Peñuelas, J., et al. (2016). “Plausible rice yield losses under future climate warming”. Nature Plants. Volume 3, Artcile number 16202. DOI: 10.1038/nplants.2016.202

Articles relacionats

Imagen del 14 de junio captada por Copernicus. Se observa en una escala de colores cálidos las temperaturas de la superficie del suelo (Land Surface Temperatre, LST). Los colors más oscuros corresponden a más temperatura en ºC.
Coneixement
Veronica Couto Antelo

Sense els arbres no hi ha ciutats del futur

Les imatges del programa d’observació satèl·lit Copernicus que es van publicar fa uns dies són esfereïdores. Hi podem veure com la temperatura de la superfície

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia