Search

L’expansió agrícola i ramadera són la principal causa de desforestació de l’Amèrica Llatina

Bosque latifolio Autor: barloventomagico (CC BY-NC-ND 2.0)
Bosque latifolio Autor: barloventomagico (CC BY-NC-ND 2.0)

Aquesta és la principal conclusió del múltiples treballs que s’han posat en comú durant la reunió de la xarxa iberoamericana IBERO REDD+ que s’ha dut a terme aquest novembre al CREAF.

Bosque latifolio Autor: barloventomagico (CC BY-NC-ND 2.0)
Bosc latifoli Autor: barloventomagico (CC BY-NC-ND 2.0)

Els dies 24 a 26 de Novembre es va celebrar al CREAF la reunió de la xarxa iberoamericana IBERO_REDD+.  Aquesta xarxa finançada per CYTED està coordinada pel Dr. Josep Maria Espelta (CREAF) i compta amb la participació de 9 països (Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Equador, Espanya, Mèxic, Nicaragua, Panamà i Paraguay). El seu objectiu és el de millorar el seguiment de l’estat de conservació dels boscos tropicals secs i humits d’Amèrica Llatina, en el context dels programes de reducció d’emissions produïdes por la desforestació i la degradació forestal (REDD+), mitjançant la formació i capacitació mútua entre els grups d’investigadors participants i l’intercanvi d’experiències de recerca.

En la reunió celebrada al CREAF es va abordar el repte de la pertorbació, gestió i conservació del bosc tropical i es van discutir quines serien les bases ecològiques per unes bones pràctiques de maneig.

Durant la reunió, la Dra. Dolors Armenteras de la Universitat Nacional de Colombia (UNAL, Bogotà) va presentar els principals resultats d’un estudi que ha coordinat sobre la desforestació a Amèrica Llatina. En aquest treball, a partir de la consulta i revisió de més de 1300 articles científics es posa de manifest que tot i que hi ha una taxa general de desforestació de -1.54 en aquesta gran regió, hi ha una alta variabilitat per països, i fins i tot es troben casos de guanys de cobertura forestal com és el cas de El Salvador. En tots els casos, els boscos més afectats i amb taxes de canvi més grans són els boscos secs, seguits pels boscos montans. La majoria dels treballs identifiquen l’expansió agrícola i ramadera com la principal causa de desforestació. Durant la reunió els investigadors dels diferents centres de recerca van presentar un breu resum de l’estat del programa REDD+ al seu país, evidenciant-se notables diferències tant en la informació de base que s’utilitza com en l’estat de coneixement i execució d’aquest programa. Els principals resultats de la reunió es presentaran en un e_report consultable per a tothom.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia