L’expedició científica d’en Bernat Claramunt a Andorra escala fins la 4a posició del rànquing EarthWatch

L’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ ha pujat de la posició vuit a la quarta en tan sols un any i està considerada una de les 10 millors expedicions científiques de l’ONG EarthWatch Institute. Les persones voluntàries que hi han participat el 2017 han fet la segona cita existent a la península Ibèrica de l’escarabat aranya, entre d’altres. 

dav
Un equip de persones voluntàries treballant en una de les expedicions de 2017. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

L’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’, liderada per l’investigador del CREAF i la UAB Bernat Claramunt, en coordinació amb el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans, és per tercer any consecutiu dins del Top10 elaborat per l’EarthWatch Institute (EWI). D’un total de 45 expedicions ofertes per l’EWI, enguany l’expedició andorrana ha arribat fins la quarta posició gràcies a les votacions de la gent que hi ha participat. El 2015 va ocupar la 7a, i el 2016 va ser 8a. En el podi, s’han situat en tercer lloc una expedició en barca pel riu Amazones; un projecte arqueològic sobre una antiga civilització a Colorado (EUA), en segon lloc; i el millor valorat és un projecte de conservació d’espècies desèrtiques al Parc Nacional Joshua Tree de Califòrnia.

Al llarg del 2017, un total de nou equips voluntaris han participat en l’expedició, que rep el suport d’Andorra Turisme, el Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i el Comú d’Ordino. “Per a l’any 2018 de moment ja hi ha apuntades vuit expedicions, tot i que esperem que se n’hi afegeixi alguna més”, explica Bernat Claramunt.

expediciobernat3
Un fong del gènere Vibrissea. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

Nous insectes i bolets mai abans trobats a Andorra

Durant aquest any, l’expedició ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ ha fet descobertes interessants al Pirineu andorrà. S’han trobat, per exemple, dos mascles i dues femelles de l’insecte Ernobius nigrinus, fins ara mai localitzat a Andorra i només amb quatre cites per a tota la península Ibèrica. O l’escarabat aranya Ptinus auberti, només trobat un cop abans a la península i mai a Andorra.

Per altra banda, s’han identificat 133 tàxons de fongs, dels quals 17 són primeres cites per a Andorra, segons Manel Niell, investigador del CENMA. Cal destacar la troballa de Cortinarius caperatus, considerada una espècie amenaçada i en la llista de les espècies a protegir de Catalunya; i de Hygrocybe spadicea, espècie amenaçada a nivell europeu, inclosa en nombroses llistes vermelles per la destrucció del seu habitat, i de la que en vam parlar en una publicació anterior.

expediciobernat2
El projecte fa el seguiment, entre d’altres, de les poblacions de micromamífers. Font: Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees

La col·laboració de la gent voluntària és essencial per a molts projectes científics

L’EarthWatch Institute és una ONG internacional que coordina persones voluntàries de tot el món per participar en projectes de recerca, i que elabora cada any un rànquing a partir de les votacions que fan la gent participant. La valoració de l’expedició es fa en base a criteris com la qualitat de la formació, la dinàmica de l’equip, la contribució a la investigació o la satisfacció personal.

La col·laboració que proporciona l’EWI és essencial per a expedicions i projectes com aquest de Claramunt. ‘Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees’ aprofita els Pirineus com a sentinelles ambientals per detectar els efectes del canvi global a les comunitats naturals. Per exemple, es fa el seguiment de les poblacions de micromamífers i grans mamífers, el creixement del pi negre al límit forestal, el seguiment de les poblacions d’ocells i insectes, la taxa de descomposició al sòl, la fenologia i diversitat dels vegetals a les congesteres i la producció i diversitat de fongs.

 

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Tèrmit subterrani asiàtic (Coptotermes gestroi). Autor: Thomas Chouvenc
Notícies
CREAF

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic perquè s’expandiran arreu del món i incrementaran el seu consum de fusta

Una recerca internacional ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10°C, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Amb el canvi climàtic, l’àrea de distribució d’aquests insectes augmentarà, amplificant aquest efecte d’alliberament de CO2 que actualment no recullen els models climàtics.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia