L’extracció de biomassa pot reduir els incendis forestals

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

Un estudi conjunt entre el CREAF, el CTFC, el CSIC i la UAB revel·la que extreure biomassa forestal pot ser una bona font d’energia renovable alhora que permet millorar les estratègies de prevenció d’incendis. Tot això en un context on el canvi climàtic i d’usos del sòl està afavorint l’expansió dels boscos mediterranis.

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

L’estudi, publicat a Ecosystems i en el que hi han participat els investigadors del CREAF Adrián Regos, Nuria Aquilué, Javier Retana i Lluís Brotons, destaca l’extracció de biomassa forestal com un mètode que, a més de reduir els efectes dels incendis, es pot compaginar amb l’ús d’aquesta energia renovable, aportar beneficis econòmics i facilitar la gestió forestal.

Segons Regos, autor principal de l’article, la superfície cremada d’un bosc es podria veure reduïda en un 60% si l’extracció de biomassa segueix una estratègia adequada. Això no només aportaria beneficis directes sobre la zona en qüestió sinó que facilitaria molt les tasques d’extinció d’incendis i en reduirien el seu cost.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al blog del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

 

ARTICLE
Regos A., Aquilué, N., López, I., Codina, M., Retana, J., Brotons L. Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. (2016) Ecosystems. DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z

Articles relacionats

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia