Search

L’extracció de biomassa pot reduir els incendis forestals

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

Un estudi conjunt entre el CREAF, el CTFC, el CSIC i la UAB revel·la que extreure biomassa forestal pot ser una bona font d’energia renovable alhora que permet millorar les estratègies de prevenció d’incendis. Tot això en un context on el canvi climàtic i d’usos del sòl està afavorint l’expansió dels boscos mediterranis.

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

L’estudi, publicat a Ecosystems i en el que hi han participat els investigadors del CREAF Adrián Regos, Nuria Aquilué, Javier Retana i Lluís Brotons, destaca l’extracció de biomassa forestal com un mètode que, a més de reduir els efectes dels incendis, es pot compaginar amb l’ús d’aquesta energia renovable, aportar beneficis econòmics i facilitar la gestió forestal.

Segons Regos, autor principal de l’article, la superfície cremada d’un bosc es podria veure reduïda en un 60% si l’extracció de biomassa segueix una estratègia adequada. Això no només aportaria beneficis directes sobre la zona en qüestió sinó que facilitaria molt les tasques d’extinció d’incendis i en reduirien el seu cost.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al blog del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

 

ARTICLE
Regos A., Aquilué, N., López, I., Codina, M., Retana, J., Brotons L. Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. (2016) Ecosystems. DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia