L’extracció de biomassa pot reduir els incendis forestals

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

Un estudi conjunt entre el CREAF, el CTFC, el CSIC i la UAB revel·la que extreure biomassa forestal pot ser una bona font d’energia renovable alhora que permet millorar les estratègies de prevenció d’incendis. Tot això en un context on el canvi climàtic i d’usos del sòl està afavorint l’expansió dels boscos mediterranis.

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC
Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

L’estudi, publicat a Ecosystems i en el que hi han participat els investigadors del CREAF Adrián Regos, Nuria Aquilué, Javier Retana i Lluís Brotons, destaca l’extracció de biomassa forestal com un mètode que, a més de reduir els efectes dels incendis, es pot compaginar amb l’ús d’aquesta energia renovable, aportar beneficis econòmics i facilitar la gestió forestal.

Segons Regos, autor principal de l’article, la superfície cremada d’un bosc es podria veure reduïda en un 60% si l’extracció de biomassa segueix una estratègia adequada. Això no només aportaria beneficis directes sobre la zona en qüestió sinó que facilitaria molt les tasques d’extinció d’incendis i en reduirien el seu cost.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al blog del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

 

ARTICLE
Regos A., Aquilué, N., López, I., Codina, M., Retana, J., Brotons L. Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. (2016) Ecosystems. DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia