Search

Mesurar la biodiversitat de l’agricultura europea, objectiu de FRAMEwork

Des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i estandarització de dades a FRAMEwork, una recerca que gira en torn al compromís que l’agricultura té amb la biodiversitat. Imatge: Domini públic.
Des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i estandarització de dades a FRAMEwork, una recerca que gira en torn al compromís que l’agricultura té amb la biodiversitat. Imatge: Domini públic.

El compromís que l’agricultura té envers la biodiversitat és el fil conductor de FRAMEwork, un projecte H2020 de recerca científica al qual des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i en estandarització de dades. L’objectiu de la proposta és innovar al sector agrícola a Europa i, per això, hi intervenen instituts de recerca d’Alemanya, Àustria, Dinamarca, Espanya, Estònia, França, Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg i Txèquia.

FRAMEwork parteix de la iniciativa dels clústers d’agricultura aplicada amb èxit al Regne Unit, a partir de la qual vol crear grups de pagesos especialistes en diferents sistemes de cultiu a Europa, vinculats a un observatori ciutadà i a un centre d’informació. D’aquesta manera es vol facilitar la recopilació i intercanvi d’informació de qualitat i competent sobre biodiversitat i pràctica agrícola.

La seva contribució científica s’orienta a obtenir els següents resultats:

  1. Entendre els factors que impulsen el canvi de la biodiversitat a l’entorn agrícola.
  2. Seleccionar les millors pràctiques de gestió sensible a la biodiversitat per part dels pagesos, en funció de les seves necessitats locals.
  3. Obtenir i validar mètodes de selecció, seguiment i avaluació de la biodiversitat.
  4. Disposar d’incentius públics i privats per fomentar l’agricultura com un bé públic.

 “Des del CREAF garantim que la informació generada respongui a un format transparent, estigui ben documentada, sigui accessible, es pugui utilitzar, sigui interoperable i de fàcil ús i també que es pugui reaprofitar”, explica l’investigador Joan Masó, que s’hi involucra conjuntament amb les investigadores Cristina Domingo i Alaitz Zabala. Aquesta especialitat en interoperatibilitat de dades amb ciència ciutadana està vinculada amb la que Joan Masó du a terme per a l’Open Geospatial Consortium des de uns 15 anys, per garantir els estàndards que permeten compartir i combinar dades.

Com evoluciona la biodiversitat

“La intenció final és trobar maneres fàcils de medir l’evolució de la biodiversitat”, aclareix Joan Masó. “Des del CREAF hem treballat amb indicadors d’Objectius de Desenvolupament Sostenible i biodiversitat per al projecte ECOPotential i, per tant, aquest és un antecedent que ens ajudarà”.

El projecte també vol intensificar la conscienciació i la comprensió de la biodiversitat entre els diversos agents implicats. A més, permetrà avaluar el rendiment econòmic i mediambiental, proporcionant una eina digital de seguiment permanent a l’observatori ciutadà i el centre d’informació.

FRAMEwork és innovador en la forma en que aplica la normativa de la Unió Europea pel que fa a l’ètica, la protecció de dades i del gènere.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia