La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

La visita ha estat una oportunitat per consolidar un espai de conversa entre la investigació que duu a terme el CREAF i l’esfera política. També ha sigut una ocasió per parlar de les diverses línies de recerca del centre i explorar com pot contribuir, des del rigor i el coneixement, a la presa de decisions en relació a les polítiques mediambientals. A la trobada hi han assistit en Joan Pino, director del CREAF, i algunes investigadores i investigadors del centre representants d’àmbits de recerca en ecologia com ara els boscos, la biodiversitat, la restauració de sòls, la gestió de l’aigua, l’agricultura i el canvi global. 

La ministra ha coincidit amb el personal del CREAF sobre l’emergència de crear i implementar polítiques ambicioses en temes ambientals. En particular, ha destacat la necessitat de conèixer millor en funcionament dels sòls i avançar en la seva restauració a través per exemple de l’agricultura regenerativa. A més, ha fet especial èmfasi en el desplegament de solucions basades en la natura per a la recuperació d’ecosistemes, un camp en el que el centre té molta experiència a través de projectes com ara The Green Link, entre d’altres. Teresa Ribera també ha expressat el seu acord amb la importància de donar més veu a la comunitat científica en situacions d’emergència com ara la que va provocar el temporal Glòria. Pel que fa a aquest cicló, la investigadora Annelies Broekman ha anomenat algunes de les lliçons apreses vinculades amb l’acció política posterior.

Per fer possible el vincle entre ciència i presa de decisions polítiques, la ministra ha emfasitzat la necessitat de crear metodologies i eines que el facilitin. Com a bon exemple ha assenyalat els informes periòdics de l’IPCC, que considera eines essencials per disposar d’informació i solucions útils. En aquest sentit, ha pogut conèixer un dels seus autors, Jofre Carnicer, que estava present a la visita.

A la trobada també s’ha ressaltat la rellevància de sensibilitzar la ciutadania mitjançant accions com ara la ciència ciutadana, un camp en el qual el CREAF compta amb una llarga trajectòria amb projectes com ara Mosquito AlertAlerta ForestalRitmeNatura i uBMS.  

D’acord amb Joan Pino, “des del CREAF ja estem treballant per promoure la innovació a la governança, és a dir, aportem eines perquè els resultats científics puguin tenir-se en compte a la presa de decisions. El proper pas és que la recerca que genera el centre sigui especialment rellevant per promoure, per una banda, polítiques de sensibilització, adaptació i mitigació al canvi climàtic i, per l’altra, augmentar el nostre impacte social”.

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia