La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

La visita ha estat una oportunitat per consolidar un espai de conversa entre la investigació que duu a terme el CREAF i l’esfera política. També ha sigut una ocasió per parlar de les diverses línies de recerca del centre i explorar com pot contribuir, des del rigor i el coneixement, a la presa de decisions en relació a les polítiques mediambientals. A la trobada hi han assistit en Joan Pino, director del CREAF, i algunes investigadores i investigadors del centre representants d’àmbits de recerca en ecologia com ara els boscos, la biodiversitat, la restauració de sòls, la gestió de l’aigua, l’agricultura i el canvi global. 

La ministra ha coincidit amb el personal del CREAF sobre l’emergència de crear i implementar polítiques ambicioses en temes ambientals. En particular, ha destacat la necessitat de conèixer millor en funcionament dels sòls i avançar en la seva restauració a través per exemple de l’agricultura regenerativa. A més, ha fet especial èmfasi en el desplegament de solucions basades en la natura per a la recuperació d’ecosistemes, un camp en el que el centre té molta experiència a través de projectes com ara The Green Link, entre d’altres. Teresa Ribera també ha expressat el seu acord amb la importància de donar més veu a la comunitat científica en situacions d’emergència com ara la que va provocar el temporal Glòria. Pel que fa a aquest cicló, la investigadora Annelies Broekman ha anomenat algunes de les lliçons apreses vinculades amb l’acció política posterior.

Per fer possible el vincle entre ciència i presa de decisions polítiques, la ministra ha emfasitzat la necessitat de crear metodologies i eines que el facilitin. Com a bon exemple ha assenyalat els informes periòdics de l’IPCC, que considera eines essencials per disposar d’informació i solucions útils. En aquest sentit, ha pogut conèixer un dels seus autors, Jofre Carnicer, que estava present a la visita.

A la trobada també s’ha ressaltat la rellevància de sensibilitzar la ciutadania mitjançant accions com ara la ciència ciutadana, un camp en el qual el CREAF compta amb una llarga trajectòria amb projectes com ara Mosquito AlertAlerta ForestalRitmeNatura i uBMS.  

D’acord amb Joan Pino, “des del CREAF ja estem treballant per promoure la innovació a la governança, és a dir, aportem eines perquè els resultats científics puguin tenir-se en compte a la presa de decisions. El proper pas és que la recerca que genera el centre sigui especialment rellevant per promoure, per una banda, polítiques de sensibilització, adaptació i mitigació al canvi climàtic i, per l’altra, augmentar el nostre impacte social”.

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia