Search

El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua

El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua. Imatge: Wikipedia Commons
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua. Imatge: Wikipedia Commons

Un nou estudi fet amb el model de simulació forestal MEDFATE permet interpretar l’efecte de la barreja d’espècies vegetals i les seves interaccions pel que fa a l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera.

Amb l’aplicació MEDFATE es constata que els trets més rellevants per entendre-ho són de caràcter hidràulic i les diferències d’alçada, si bé l’índex d’àrea foliar del bosc o l’aridesa climàtica poden modular també els efectes de la barreja. Gràcies a la nova eina, s’han avaluat boscos dominats per alzina i 8 espècies co-ocurrents, amb un enfocament molt orientat en la hidràulica de les plantes i amb dades de 186 parcel·les d’inventari forestal mixt.

Els estudis realitzats fins ara demostraven una complexa varietat de respostes de les diverses espècies sobre l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera. Ara bé, el cost de replicar els estudis empírics limita avançar en el coneixement concret del funcionament dels boscos mixtos en aquest àmbit. Per tant, l’ús de models com MEDFATE són un complement útil per entende l’efecte de la composició d’espècies sobre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua.

Els resultats obtinguts s’expliquen a l’estudi Unravelling the effect of species mixing on water use and drought stress in Mediterranean forests: a modelling approach, que s’ha publicat a Agricultural and Forest Meteorology sota la coordinació i lideratge de Miquel De Cáceres, investigador del CTFC, i en què han participat els investigadors del CREAF Victor Granda, Jordi Martínez-Vilalta, Maurizio Mencuccini i Rafael Poyatos.

Més informació sobre el model de simulació forestal MEDFATE.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia