El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua

Un nou estudi fet amb el model de simulació forestal MEDFATE permet interpretar l’efecte de la barreja d’espècies vegetals i les seves interaccions pel que fa a l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera.

Model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua. Crèdit imatge: CTFC

Amb l’aplicació MEDFATE es constata que els trets més rellevants per entendre-ho són de caràcter hidràulic i les diferències d’alçada, si bé l’índex d’àrea foliar del bosc o l’aridesa climàtica poden modular també els efectes de la barreja. Gràcies a la nova eina, s’han avaluat boscos dominats per alzina i 8 espècies co-ocurrents, amb un enfocament molt orientat en la hidràulica de les plantes i amb dades de 186 parcel·les d’inventari forestal mixt.

Els estudis realitzats fins ara demostraven una complexa varietat de respostes de les diverses espècies sobre l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera. Ara bé, el cost de replicar els estudis empírics limita avançar en el coneixement concret del funcionament dels boscos mixtos en aquest àmbit. Per tant, l’ús de models com MEDFATE són un complement útil per entende l’efecte de la composició d’espècies sobre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua.

Els resultats obtinguts s’expliquen a l’estudi Unravelling the effect of species mixing on water use and drought stress in Mediterranean forests: a modelling approach, que s’ha publicat a Agricultural and Forest Meteorology sota la coordinació i lideratge de Miquel De Cáceres, investigador del CTFC, i en què han participat els investigadors del CREAF Victor Granda, Jordi Martínez-Vilalta, Maurizio Mencuccini i Rafael Poyatos.

Més informació sobre el model de simulació forestal MEDFATE.

Articles relacionats

Arnaud Mesureur a Unsplash.
Notícies
Anna Ramon

Les onades de calor apaguen el batec dels arbres centreeuropeus

Tanca els ulls i pensa en l’ésser viu més sòlid que coneixes. Has pensat en un arbre? Sòlid, immòbil i impassible al pas del temps. Res més lluny de la realitat i és que els troncs dels arbres bateguen, es contrauen de dia quan es buiden d’aigua i es dilaten de nit al reomplir-se per les arrels.

Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY
Notícies
CREAF

Els resultats essencials de la COP26

Traducció al cataà de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia