Modelització de la distribució d’espècies invasores

L'article ha estat publicat a la revista Diversity and Distributions
L'article ha estat publicat a la revista Diversity and Distributions

Un nou article publicat a la revista Diversity and Distributions i encapçalat per Arnald Marcer del CREAF, presenta una novedosa metodologia per a obtenir mapes de distribució d’espècies a resolucions fines que siguin capaços d’explicar les dades de diferents escales presents en les bases de dades de biodiversitat.

L'article ha estat publicat a la revista Diversity and Distributions
L’article ha estat publicat a la revista Diversity and Distributions

Aquesta metodologia es recolza en el fet que per a algunes zones existeixen dades abundants i de qualitat a resolucions grolleres que s’aproximen a la distribució real de les espècies en aquesta resolució.

Els models s'han elaborat mitjançant el mètode de la màxima entropia a partir de dades escasses i esbiaixades de resolució fina.

Un cop obtinguts, els models s’han reescalat a resolució grollera i revalidat amb les dades en aquesta resolució. Per a algunes espècies ha estat possible obtenir models que expliquin les dades a ambdues resolucions mentre que per d’altres no ha estat possible. Per tant, tot i que aquestes tècniques ens permeten obtenir models aparenment bons amb poques dades i esbiaixades, aquests s’han de prendre amb precaució. Quan tinguem dades abundants i de qualitat a resolucions grolleres, les podem utilitzar per revalidar aquests models.

Per a l’estudi s’han utilitzat dades de deu espècies invasores del Banc de dades de biodiversitat de Catalunya. Les deu espècies invasores es varen triar curosament per tal de respectar l’assumpció d’equilibri present en els models de distribució d’espècies.

Marcer, A., Pino, J., Pons, X. & Brotons, L. 2012. Modelling invasive alien species distributions from digital biodiversity atlases. Model upscaling as a means of reconciling data at different scales. Diversity & Distributions. (accedeix a la publicació)

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia