Search

Mosquito Alert ajuda a detectar el mosquit tigre a cada cop més llocs d’Espanya

Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.
Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.

Un nou estudi en el que hi participa la plataforma Mosquito Alert del CREAF fa públic un mapa amb l’expansió del mosquit tigre per la costa oriental espanyola. Les províncies d’Osca, Cadis i Lleida són les noves incorporacions a l’àrea invadida per aquest insecte. 

Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.
Mapa de les províncies afectades pel mosquit tigre, en vermell les incorporades el 2015.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) ja ha colonitzat tota la costa de l’est de la península Ibèrica i s’està estenent cap a l’interior, en províncies com Lleida i Osca. A més, ja ha fet el salt fins i tot cap a totes les Illes Balears, i gairebé a tota la costa andalusa. Això s’ha pogut observar a partir de l’estudi liderat per Francisco Collantes, de la Universitat de Múrcia, i que ha utilitzat dades generades per la ciutadania a través de la plataforma Mosquito Alert, coordinada pel CREAF i el CEAB-CSIC amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”.

El mapa, que fa referència al 2015 i és el més actual de la distribució del mosquit tigre a Espanya, mostra com aquest invertebrat s’assenta en llocs on ja hi era el 2014 i n’està arribant a de nous. Una de les claus d’aquesta expansió és les facilitats que els humans ofereixen amb les vies de comunicació i mitjans de transport. Un fet preocupant és que sembla que el mosquit està començant a establir-se en territoris aparentment massa freds, com les províncies de Lleida i Osca, i zones properes al Pirineu. També s’ha confirmat que Formentera també ha estat la darrera illa balear on s’ha vist aquest insecte.

Per saber-ne més detalls podeu consultar la web de Mosquito Alert.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Vespa asiàtica (Vespa veluina). Foto: Ksarasola, Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és una espècie invasora?

Els Homo sapiens hem fet viatjar milers i milers de quilòmetres a algunes espècies de fauna i flora i les hem introduït en regions molt allunyades del seu punt d’origen. Què són les espècies invasores?

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia