Mosquito Alert i la ciència ciutadana, claus per detectar el mosquit tigre a Aragó

Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.
Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.

La plataforma Mosquito Alert, coordinada des del CREAF i amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa, ha permès detectar l’arribada del mosquit tigre a Osca, gràcies a una fotografia enviada per un usuari l’estiu del 2015. Així, la ciència ciutada s’erigeix una vegada més com a sistema d’alerta anticipada eficaç.

Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.
Mapa de la zona d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.

La ciència ciutadana, de la que el CREAF n’és expert gràcies a la plataforma Mosquito Alert, ha demostrat funcionar novament com a sistema d’alerta anticipada, el que en anglès es coneix com a early warning system. Aquests sistemes permeten reduir els riscos i els impactes de desastres naturals i altres processos adversos, com les invasions biològiques. Per a ser efectius necessiten de la implicació i participació de tots els sectors de la societat i d’una comunicació molt fluïda entre tots ells.

Així, un bon exemple de com la ciència ciutadana pot ajudar als sistemes d’alerta anticipada el trobem en el fet que la participació ciutadana ha permès confirmar per primer cop la presència d’Aedes albopictus, el mosquit tigre, a la Comunitat d’Aragó. Ha estat gràcies a una fotografia enviada a través de l’aplicació mòbil ‘Mosquito Alert’ l’agost de 2015, la qual cosa ha estat clau per a posar en marxa els protocols de seguiment i control.

Després de rebre la fotografia i de confirmar que podia ser un mosquit tigre, un equip d’entomòlegs de la Universitat de Zaragoza es va desplaçar a Osca i va poder confirmar la presència del mosquit, tal i com explica la pàgina web de Mosquito Alert. Tot i desconèixer d’on procedien els mosquits tigres d’Osca, es creu que podrien venir d’altres països aprofitant els mitjans de transport humans. Caldrà doncs seguir treballant i aprofitant les possibilitats que ofereix la ciència ciutadana, i més si es confirma que el mosquit tigre s’està adaptant a un clima més fred i sec que fins ara li era desfavorable.

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia