Search

Mosquito Alert i la ciència ciutadana, claus per detectar el mosquit tigre a Aragó

Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.
Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.

La plataforma Mosquito Alert, coordinada des del CREAF i amb la col·laboració de l’Obra Social la Caixa, ha permès detectar l’arribada del mosquit tigre a Osca, gràcies a una fotografia enviada per un usuari l’estiu del 2015. Així, la ciència ciutada s’erigeix una vegada més com a sistema d’alerta anticipada eficaç.

Mapa de la zona de la ciutat d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.
Mapa de la zona d’Osca des d’on un ciutadà va enviar un avís de mosquit tigre el 2015.

La ciència ciutadana, de la que el CREAF n’és expert gràcies a la plataforma Mosquito Alert, ha demostrat funcionar novament com a sistema d’alerta anticipada, el que en anglès es coneix com a early warning system. Aquests sistemes permeten reduir els riscos i els impactes de desastres naturals i altres processos adversos, com les invasions biològiques. Per a ser efectius necessiten de la implicació i participació de tots els sectors de la societat i d’una comunicació molt fluïda entre tots ells.

Així, un bon exemple de com la ciència ciutadana pot ajudar als sistemes d’alerta anticipada el trobem en el fet que la participació ciutadana ha permès confirmar per primer cop la presència d’Aedes albopictus, el mosquit tigre, a la Comunitat d’Aragó. Ha estat gràcies a una fotografia enviada a través de l’aplicació mòbil ‘Mosquito Alert’ l’agost de 2015, la qual cosa ha estat clau per a posar en marxa els protocols de seguiment i control.

Després de rebre la fotografia i de confirmar que podia ser un mosquit tigre, un equip d’entomòlegs de la Universitat de Zaragoza es va desplaçar a Osca i va poder confirmar la presència del mosquit, tal i com explica la pàgina web de Mosquito Alert. Tot i desconèixer d’on procedien els mosquits tigres d’Osca, es creu que podrien venir d’altres països aprofitant els mitjans de transport humans. Caldrà doncs seguir treballant i aprofitant les possibilitats que ofereix la ciència ciutadana, i més si es confirma que el mosquit tigre s’està adaptant a un clima més fred i sec que fins ara li era desfavorable.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia