Search

La participació ciutadana permet la detecció de mosquit tigre a 70 municipis a Espanya en el que portem de 2023

El compromiso de la ciudadanía permite la detección de mosquito tigre en 70 nuevos municipios, más allá de su distribución conocida. Fuente: Mosquito Alert.
El compromiso de la ciudadanía permite la detección de mosquito tigre en 70 nuevos municipios, más allá de su distribución conocida. Fuente: Mosquito Alert.

Ha arribat la tardor, però els mosquits insisteixen a quedar-se. Només el mes d’octubre, la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert ha detectat la presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) en 10 municipis en els quals no es tenia constància de la seva existència. Enguany, la ciutadania ha permès la detecció primerenca de l’espècie en 70 municipis repartits pel territori nacional.

En poc més de tres mesos se han recopilat més de 10.000 informes amb imatges de mosquits i 17.900 notificacions de picades.

Aquesta fita és el resultat de la col·laboració entre Mosquito Alert i el Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat. Sota el lema “Si te pica, ¡notifica!” (en castellà) i “Si et pica, notifica!” (en català) s’ha fomentat l’ús de l’aplicació Mosquito Alert amb el doble propòsit de conscienciar a la població i, al mateix temps, contribuir a l’estudi i seguiment dels mosquits invasors. La resposta massiva de la ciutadania preocupada per aquesta problemàtica ha permès, en poc més de tres mesos, recopilar més de 10.000 informes amb imatges de mosquits i 17.900 notificacions de picades. Això ha portat a la detecció precoç del mosquit tigre en 70 municipis, destacant la seva primera detecció a Galícia.

Mapa amb els 70 nous municipis en els quals s'ha detectat el mosquit tigre. En blau, la distribució coneguda del mosquito tigre a Espanya. En vermell les noves deteccions mitjançant l'ús de Mosquito Alert i gràcies a la participació ciutadana en 2023. Font: Mosquito Alert.
Mapa amb els 70 nous municipis en els quals s’ha detectat el mosquit tigre. En blau, la distribució coneguda del mosquito tigre a Espanya. En vermell les noves deteccions mitjançant l’ús de Mosquito Alert i gràcies a la participació ciutadana en 2023. Font: Mosquito Alert.

Un èxit reforçat per la incorporació de la intel·ligència artificial

La detecció precoç del mosquit tigre en molts d’aquests municipis es deu en part a la implementació d’un sistema d’alertes impulsat per AIMA, el sistema d’intel·ligència artificial de Mosquito Alert, en el procés d’identificació d’imatges de mosquits. Entrenada amb més de 7.000 imatges de mosquits aportades per la comunitat al llarg dels anys i classificades gràcies a l’expertesa dels integrants de la ReNED (Red Nacional d’Entomologia Digital), permet identificar amb un percentatge de probabilitat les fotos de mosquit tigre. Això no tan sols ha alleugerint el treball de la comunitat d’especialistes, permetent que el seu esforç es concentri en aquelles imatges de major dificultat, sinó que ha accelerat la velocitat amb la qual es detecten indrets on no es coneixia la presència de l’espècie. Si bé la classificació gairebé instantània de AIMA no reemplaça la validació posterior realitzada pels especialistes de la ReNED, sinó que ha permès implementar un sistema d’alertes primerenques automàtiques en el marc de col·laboració amb el Ministeri de Sanitat.

El sistema d'alertes que combina la immediatesa de la intel·ligència artificial amb la supervisió de l'experiència humana ha portat.

El sistema d’alertes que combina la immediatesa de la intel·ligència artificial amb la supervisió de l’experiència humana ha portat, entre altres descobriments, a la primera detecció del mosquit tigre a Galícia: en primer lloc, en el municipi de Moaña i posteriorment a Vigo, Cangas i Redondela. L’eficient coordinació entre Mosquito Alert, la Xunta de Galícia i la ReGaViVEC (Xarxa Gallega Vigilància de Vectors), va permetre confirmar la presència del mosquit tigre sobre el terreny en menys de 24 hores.

“La imagen del usuario se envió a las 17:05. AIMA emitió una alerta a las 18:00 y ese mismo día contactamos mediante una notificación al móvil con quién subió la imagen, manteniendo el anonimato. La misma tarde se contactó con ReGaViVEC y la Xunta y se coordinó una acción en el terreno que permitió confirmar en el campo la detección al día siguiente. En conjunto, se pasó de la detección ciudadana a la comunicación al público en tres días“.

ROGER ERITJA, cap d’entomologia i responsable de validació de dades de Mosquito Alert.

Informació a l’abast de tothom en el mapa públic

Tots aquests descobriments, així com el total de les notificacions proporcionades per la ciutadania, estan disponibles per a la seva consulta i descàrrega en el mapa públic de Mosquito Alert. El mapa, desenvolupat com a part del projecte Big Mosquito Bytes finançat per la Fundació “la Caixa, representa actualment l’única font d’informació a nivell estatal i europeu que ofereix informació a gairebé temps real sobre la presència i activitat del mosquit tigre i altres mosquits d’interès sanitari.

“Agradecemos sinceramente la participación y el compromiso de la ciudadanía, creemos que la mejor manera de expresar nuestro agradecimiento es proporcionando acceso a toda la información que comparten con nosotros una vez la hemos validado. Además, deseamos poner a disposición de los organismos de gestión las herramientas necesarias para reaccionar de manera rápida y efectiva ante la llegada de estos mosquitos invasores, que pueden actuar como vectores de enfermedades”

FREDERIC BARTUMEUS, co-director de Mosquito Alert i investigador del CEAB-CSIC

El projecte Big Mosquito Bytes està liderat per CEAB-CSIC i també participen investigadors de la UPF (Universitat Pompeu Fabra), el Centre Nacional d’Epidemiologia del ISCIII, el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i l’Institut Max Planck de Recerques Demogràfiques.

Sobre Mosquito Alert

La plataforma Mosquito Alert està coordinada per quatre institucions públiques de l’àmbit de la investigació científica. El CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i el CEAB-CSIC (Centre d’Estudis Avançats de Blanes).

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Notícies
Veronica Couto Antelo

Eriçó a la fuga

Els eriçons de mar o garotes són animals herbívors, claus en la xarxa tròfica del fons marí. Van pasturant intensivament i mantenen aquests ecosistemes en

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia