Search

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert rep el premi internacional WSA 2023

Aplicació mòbil de Mosquito Alert. Font: Mosquito Alert
Aplicació mòbil de Mosquito Alert. Font: Mosquito Alert

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert ha rebut el premi internacional World Summit Awards (WSA) 2023, que reconeix les solucions digitals que contribueixen a l’assoliment dels ODS de les Nacions Unides. La plataforma ha estat guardonada en la categoria ‘Asentaments intel·ligents i urbanització‘, que posa de relleu la importància de les solucions digitals per crear entorns urbans més saludables, sostenibles i inclusius

Els premis WSA són una iniciativa global sorgida en el marc de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació (WSIS) per reconèixer i promoure solucions digitals amb impacte positiu en la societat i que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. 

Mosquito Alert, coordinat per institucions de recerca catalanes i espanyoles com el CSIC, la UPF i el CREAF, és un observatori ciutadà que forma part de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) de Salut Global del CSIC. Aquest projecte innova la vigilància tradicional de mosquits transmissors de malalties i estudia espècies invasores mitjançant la participació ciutadana i l’ús de noves tecnologies

El projecte ha rebut més de 190.500 notificacions ciutadanes des de 183 països, que han permès entendre la propagació d’espècies com el mosquit tigre i el mosquit de Japó. Ha proporcionat mapes de risc amb una resolució espacial i temporal sense precedents. Això s’ha aconseguit gràcies a la participació ciutadana, la comunitat científica i l’eficàcia de la intel·ligència artificial per analitzar dades. 

La transició de Mosquito Alert d’una prova de concepte a una eina d’innovació per al sector públic és crucial per garantir la seva continuïtat. La plataforma contribueix a diversos projectes nacionals i europeus, i ofereix beneficis econòmics i socials al sector públic. 

El reconeixement i la participació del projecte al Congrés WSA 2024 brindaran una gran oportunitat per afrontar la seva sostenibilitat i el repte d’escalabilitat a nivell mundial, mitjançant l’intercanvi d’experiències amb altres projectes globals d’innovació tecnològica i social. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia