Hem canviat la versió del Wordpress. Si prefereixes llegir aquesta notícia en castellà, anglès o català del 2020 al 2012, ves a la portada del blog, canvia l'idioma amb el selector del menú superior i cerca la notícia a la barra de la lupa.

National Geographic qualifica una expedició coordinada pel CREAF com a “Top 50” Tour of a Lifetime

Els editors de la revista National Geographic Traveler han distingit l’expedició Wildlife of the Changing French Pyrenees en la novena llista anual “50 Tours of a Lifetime”. El CREAF coordina aquesta expedició científica, finançada per l’EarthWatch Institute i que ja no té places disponibles pel 2014. L’expedició es realitza als Pirineus i en Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), n’és l’investigador principal.

Wildlife of the Changing French Pyrenees, l'expedició distingida per National Geographic
Wildlife of the Changing French Pyrenees, l’expedició distingida per National Geographic

Segons els editors, construir la llista final dels “50 Tours of a Lifetime” comporta un procés de selecció molt competitiu que reflexa els valors de la revista.  “Aquest any se celebra el 30è aniversari de la National Geographic Traveler, una revista que sempre ha vist el món a través del lent de la cultura, la natura i la història. Els viatges que hem seleccionat van més enllà de la destinació i afegeixen significat i context,” ha dit  Norie Quintos, l’editora executiva de la revista. “Són experiències que obren la ment a noves possibilitats, noves connexions, noves formes de pensar – aptituds vitals donada la complexitat dels grans temes que afecten al planeta actualment.”

Durant les expedicions, els participants treballen directament amb la fauna i flora d’alta muntanya per descobrir com el canvi climàtic està modificant aquest hàbitat.

Turisme científic per adaptar els hàbitats d’alta muntanya al canvi global

“És un gran honor, però també una gran responsabilitat,” ha declarat l’investigador del CREAF Bernat Claramunt sobre el fet guanyar aquesta menció. “En aquests temps, on ja no hi ha dubte de que els canvis del clima i d’ús del sòl estan afectant les vides de tots els organismes vius de la terra, aquest reconeixement ens dóna un impuls per continuar la tasca de seguir de prop aquests canvis en un dels entorns més afectats: les muntanyes.”

Wildlife of the Changing French Pyrenees  és una expedició que es fa en col·laboració amb Pays de l’Ours-Adet i que dóna als voluntaris l’oportunitat d’explorar aquest hàbitat singular mentre es recullen dades valuoses sobre el canvi climàtic.

Els membres de l’equip són els encarregats de pesar i mesurar petits mamífers, monitoritzar la presència i abundància de carnívors i ungulats, observar els insectes que pol·linitzen les flors, i estudiar els cicles de vida d’espècies d’aus mentre localitzen els seus nius i escolten els seus cants.

Claramunt entén la importància de recollir aquestes dades i d’utilitzar-les per ajudar a els governs a prendre decisions ben informades. “La major part de les forces, algunes d’elles oposades, que actuen en aquest ambients (el turisme, l’abandonament de pràctiques agrícoles, les polítiques de conservació de la biodiversitat, etc) representen un desafiament pels responsables polítics d’aquestes regions,” comenta. “Aquesta expedició té com a objectiu proporcionar les dades que ajudaran a dissenyar de forma  apropiada les futures estratègies d’adaptació als canvis globals que viuen els ambients d’alta muntanya. Unes polítiques que han de permetre conservar la seva biodiversitat a la vegada que s’asseguri el seu desenvolupament local.”

Grup de Recerca i Desenvolupament del Pirineu (GREP)

El GREP és un grup de recerca del CREAF que lidera el Bernat Claramunt i que està centrat en els sistemes d’alta muntanya. Els membres del grup treballen en diferents projectes de conservació de les comunitats animals i vegetals d’aquest entorn a la vegada que estudien el paper que el canvi climàtic i els canvis en els usos del sòl pot jugar sobre el seu futur. Entre d’altres espècies, el GREP s’ha centrat en l’estudi de la marmota alpina, la perdiu blanca, l’àliga daurada i el mussol pirinenc.

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

Ets una enamorada de la natura i li segueixes la pista?

A Catalunya milers de persones es dediquen al seguiment de la natura. Persones que saben més d’espècies animals o vegetals que de personatges de Netflix, que coneixen més cants o