Search

National Geographic qualifica una expedició coordinada pel CREAF com a “Top 50” Tour of a Lifetime

Wildlife of the Changing French Pyrenees, l'expedició distingida per National Geographic
Wildlife of the Changing French Pyrenees, l'expedició distingida per National Geographic

Els editors de la revista National Geographic Traveler han distingit l’expedició Wildlife of the Changing French Pyrenees en la novena llista anual “50 Tours of a Lifetime”. El CREAF coordina aquesta expedició científica, finançada per l’EarthWatch Institute i que ja no té places disponibles pel 2014. L’expedició es realitza als Pirineus i en Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), n’és l’investigador principal.

Segons els editors, construir la llista final dels “50 Tours of a Lifetime” comporta un procés de selecció molt competitiu que reflexa els valors de la revista.  “Aquest any se celebra el 30è aniversari de la National Geographic Traveler, una revista que sempre ha vist el món a través del lent de la cultura, la natura i la història. Els viatges que hem seleccionat van més enllà de la destinació i afegeixen significat i context,” ha dit  Norie Quintos, l’editora executiva de la revista. “Són experiències que obren la ment a noves possibilitats, noves connexions, noves formes de pensar – aptituds vitals donada la complexitat dels grans temes que afecten al planeta actualment.”

Durant les expedicions, els participants treballen directament amb la fauna i flora d’alta muntanya per descobrir com el canvi climàtic està modificant aquest hàbitat.

Turisme científic per adaptar els hàbitats d’alta muntanya al canvi global

“És un gran honor, però també una gran responsabilitat,” ha declarat l’investigador del CREAF Bernat Claramunt sobre el fet guanyar aquesta menció. “En aquests temps, on ja no hi ha dubte de que els canvis del clima i d’ús del sòl estan afectant les vides de tots els organismes vius de la terra, aquest reconeixement ens dóna un impuls per continuar la tasca de seguir de prop aquests canvis en un dels entorns més afectats: les muntanyes.”

Wildlife of the Changing French Pyrenees  és una expedició que es fa en col·laboració amb Pays de l’Ours-Adet i que dóna als voluntaris l’oportunitat d’explorar aquest hàbitat singular mentre es recullen dades valuoses sobre el canvi climàtic.

Els membres de l’equip són els encarregats de pesar i mesurar petits mamífers, monitoritzar la presència i abundància de carnívors i ungulats, observar els insectes que pol·linitzen les flors, i estudiar els cicles de vida d’espècies d’aus mentre localitzen els seus nius i escolten els seus cants.

Claramunt entén la importància de recollir aquestes dades i d’utilitzar-les per ajudar a els governs a prendre decisions ben informades. “La major part de les forces, algunes d’elles oposades, que actuen en aquest ambients (el turisme, l’abandonament de pràctiques agrícoles, les polítiques de conservació de la biodiversitat, etc) representen un desafiament pels responsables polítics d’aquestes regions,” comenta. “Aquesta expedició té com a objectiu proporcionar les dades que ajudaran a dissenyar de forma  apropiada les futures estratègies d’adaptació als canvis globals que viuen els ambients d’alta muntanya. Unes polítiques que han de permetre conservar la seva biodiversitat a la vegada que s’asseguri el seu desenvolupament local.”

Grup de Recerca i Desenvolupament del Pirineu (GREP)

El GREP és un grup de recerca del CREAF que lidera el Bernat Claramunt i que està centrat en els sistemes d’alta muntanya. Els membres del grup treballen en diferents projectes de conservació de les comunitats animals i vegetals d’aquest entorn a la vegada que estudien el paper que el canvi climàtic i els canvis en els usos del sòl pot jugar sobre el seu futur. Entre d’altres espècies, el GREP s’ha centrat en l’estudi de la marmota alpina, la perdiu blanca, l’àliga daurada i el mussol pirinenc.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia