Search

Neix e-shape, un projecte europeu per a que Europa tregui el màxim profit del GEOSS

El CREAF és membre d’aquest consorci amb Joan Masó i Ivette Serral com a responsables de treballar les aplicacions i les dades d’observació de la Terra que poden servir pel seguiment dels ecosistemes.E-shape és una iniciativa sense precedents que treballarà per mostrar la utilitat de dècades d’inversions publiques destinades a l’observació de la Terra i a les capacitats del núvol. Per fer-ho, aquest projecte europeu s’ha compromès a desenvolupar 27 aplicacions pilot desplegades en el núvol que ofereixin serveis útils pels ciutadans, la indústria, els responsable de la presa de decisions i el món científic. Seguint les tres prioritats de GEO, totes les aplicacions adreçaran algun punt dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS), l’acord de París o el Marc Sendaï i estaran construïdes gràcies a les dades i els serveis de computació de GEOSS i Copernicus. Els projectes pilot escollits garantiran l’excel·lència científica i tecnològica del projecte, abordaran reptes socials clau i continuaran resultats de projectes anteriors. Els investigadors, les PIMEs i les empreses de serveis basades en observació de la Terra es beneficiaran del projecte e-shape perquè tindran accés al coneixement que es generi durant el projecte, accés a nous mercats i orientació per facilitar l’accés al capital.

Els investigadors, les PIMEs i les empreses de serveis basades en observació de la Terra es beneficiaran del projecte e-shape perquè tindran accés al coneixement que es generi durant el projecte, accés a nous mercats i orientació per facilitar l'accés al capital.

Els projectes pilot proveiran serveis concrets enfocats a la seguretat i sostenibilitat alimentària, l’agricultura, el seguiment de la salut (en temes de contaminació), les energies renovables, el seguiment dels ecosistemes, la gestió dels recursos hídrics, la resiliència als desastres i el seguiment del clima. La primera assemblea general de e-shape ha reunit, durant la primera setmana de maig, més de 100 delegats dels 54 consorcis membres de 17 països europeus, Etiòpia, Egipte i Israel. El CREAF és membre d’aquest consorci amb Joan Masó i Ivette Serral com a responsables de treballar les aplicacions i les dades d’observació de la Terra que poden servir pel seguiment dels ecosistemes.

“Les series de 50 anys d’imatges de teledetecció no només proporcionen una perspectiva fascinant de l’evolució del planeta si no que, organitzades d’una manera interoperable, han de proporcionar respostes als reptes que el canvi climàtic ens planteja. La nostra presencia en aquest projecte consolida el compromís del CREAF per proveir eines per a l’explotació de les dades de Teledetecció amb una clara missió d’estudiar els canvis en la biodiversitat i els ecosistemes al servei de les en les prioritats de GEO”, comenta en Joan Masó.

Erwin Goor, representant la comissió europea ha posat de relleu: “Aquest projecte pot augmentar significativament la col·laboració entre empreses europees d’observació de la Terra: compartint coneixement, experiències i dades; construït en les fortaleses de cadascú”.

e-shape ha nascut de la iniciativa Global Earth Observation (GEO) en el marc de la iniciativa EuroGEOSS. Els seus principals objectius seran:

  • Coordinar les accions de l’observació de la terra i aprofitar els recursos i capacitats existents.
  • Oferir beneficis concrets derivats de l’observació de la Terra als usuaris a través d’un rigorós procés de co-disseny;
  • Posar en pràctica activitats de captació d’usuaris, suport empresarial i divulgació amb la intenció d’explotar de forma sostenible els serveis d’observació de la Terra;
  • Pujar a bord nous projectes pilot basats en observació de la Terra fora del projecte i donar-los accés al coneixement estratègic i als canals de comunicació derivats de les activitats d’e-shape.

Una federació de plataformes interoperable per promoure EuroGEOSS dins del GEO

Des del punt de vista de l’arquitectura de dades, e-shape serà una federació de plataformes i serveis oberta, estàndard i el més interoperable possible. EuroGEOSS vol que la seva participació en el GEO tingui tots els beneficis possibles per a Europa. Per fer-ho possible vol que, per una banda, el usuaris tinguin un accés més fàcil i directe a les dades dels actius del GEO, i per l’altra, es reculli el màxim d’informació mediambiental produïda a través de les iniciatives i els programes emblemàtics del GEO.

Thierry Ranchin, coordinador científic d’e-shape, va clausurar la reunió amb el missatge “e-shape és una gran oportunitat per donar suport a EuroGEOSS dins el GEO i per mostrar els punts forts i les enormes contribucions d’Europa per i amb els usuaris”.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia