Neix InvaNET, la xarxa estatal d’investigació sobre espècies invasores

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s'ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.
La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s'ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.

El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.

La xarxa d’investigació InvaNET s’ha creat aquest any 2020 i entre els seus objectius principals cal destacar la recopilació de totes les espècies invasores que es troben a l’estat espanyol, mitjançant un escaneig d’horitzó (horizon scanning), i recollir la bibliografia existent sobre la gestió que necessiten. Aquest coneixement serà traslladat als òrgans que s’encarreguen del seu control i erradicació (als casos en que encara és possible) .

Un altre objectiu d’aquesta xarxa és fer arribar els resultats de la seva recerca a la societat en general, i especialment a determinats col·lectius socials i professionals que poden incidir més en el control de les espècies exòtiques, com els viveristes o els pescadors esportius. Així mateix, un dels objectius bàsics de la xarxa serà potenciar la col·laboració entre els principals equips de recerca de l’estat en invasions biològiques que integren aquesta xarxa, afavorint l’intercanvi de coneixement i experiències entre ells i amb altres equips europeus.

Pàgina principal del web d'invaNET.
Pàgina principal del web d’invaNET.

Les i els representants dels diversos equips que hi participen es poden trobar a l’apartat corresponent de la pàgina web. El representant del CREAF és en Joan Pino. En el marc d’InvaNET, i a través de la seva experiència prèvia en projectes com EXOAQUA o EXOCAT, el CREAF vol contribuir especialment al coneixement de les vies d’entrada de les espècies exòtiques i de les potencials invasores que encara no han arribat a Espanya.

Articles relacionats

Cotorreta de pit gris a la ciutat de Barcelona. Imatge: Vicente Zambrano.
Notícies
Anna Ramon

Portar una vida urbanita, el secret de les cotorres invasores per expandir-se i establir-se per la Península Ibèrica

Un article publicat recentment liderat per la investigadora del CREAF Laura Cardador demostra que els hàbitats humans, les nostres ciutats i les connexions o infraestructures viàries, han estat un trampolí que han permès que la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer colonitzessin la Península i que s’hi hagin establert de forma permanent.

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia