Neix InvaNET, la xarxa estatal d’investigació sobre espècies invasores

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s'ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.
La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s'ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.

El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.

La xarxa d’investigació InvaNET s’ha creat aquest any 2020 i entre els seus objectius principals cal destacar la recopilació de totes les espècies invasores que es troben a l’estat espanyol, mitjançant un escaneig d’horitzó (horizon scanning), i recollir la bibliografia existent sobre la gestió que necessiten. Aquest coneixement serà traslladat als òrgans que s’encarreguen del seu control i erradicació (als casos en que encara és possible) .

Un altre objectiu d’aquesta xarxa és fer arribar els resultats de la seva recerca a la societat en general, i especialment a determinats col·lectius socials i professionals que poden incidir més en el control de les espècies exòtiques, com els viveristes o els pescadors esportius. Així mateix, un dels objectius bàsics de la xarxa serà potenciar la col·laboració entre els principals equips de recerca de l’estat en invasions biològiques que integren aquesta xarxa, afavorint l’intercanvi de coneixement i experiències entre ells i amb altres equips europeus.

Pàgina principal del web d'invaNET.
Pàgina principal del web d’invaNET.

Les i els representants dels diversos equips que hi participen es poden trobar a l’apartat corresponent de la pàgina web. El representant del CREAF és en Joan Pino. En el marc d’InvaNET, i a través de la seva experiència prèvia en projectes com EXOAQUA o EXOCAT, el CREAF vol contribuir especialment al coneixement de les vies d’entrada de les espècies exòtiques i de les potencials invasores que encara no han arribat a Espanya.

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia