Neix ‘TreeMotion’, el primer concurs de fotografia amb drons sobre boscos

TreeMotion, un concurs d'Alerta Forestal
TreeMotion, un concurs d'Alerta Forestal

El CREAF llança aquest concurs per donar a conèixer Alerta Forestal entre la comunitat d’usuaris de drones i crear amb ells una xarxa de voluntaris i voluntàries que vigilin i alertin si veuen afectacions per vent, sequera, processionària o nevades.

TreeMotion, un concurs d'Alerta Forestal
TreeMotion, un concurs d’Alerta Forestal

“Vola, captura un bosc i guanya un dron!” Aquest és el lema que acompanya a ‘TreeMotion’, el primer concurs de fotografia que premiarà les millors imatges de boscos fetes des d’un dron. El CREAF llança aquest concurs amb l’objectiu de promoure i integrar la comunitat d’usuaris de drons dins de la seva plataforma de ciència ciutadana ‘Alerta Forestal‘.  Una plataforma que impulsa la Fundació Bancària Obra Social ”la Caixa” en el marc del projecte ‘Boscos sans per un societat saludable’.

“Volem promoure l’ús dels drons per fer el seguiment de l’estat de salut dels boscos i crear una xarxa de persones que ens ajudin a vigilar els boscos”, comenta Lluís Brotons, director de l’equip d’Alerta Forestal.

A més, amb les fotografies els coordinadors també volen crear consciència de la varietat d’ecosistemes forestals que existeixen i de la seva importància pel benestar de les persones. El concurs s’obre avui i restarà obert a la participació fins el proper 15 de març. Els premis es faran públics el 21 de març en commemoració del Dia Internacional dels Boscos.

Els drons són molt útils per la gestió i protecció dels nostres boscos

La comunitat científica cada cop està més d’acord en que els drons són una eina molt útil per  fer el seguiment de la biodiversitat i per prendre el pols als nostres boscos. Recentment, la revista Forests publicava un article, signat pel coordinadors del projecte, on es proposava utilitzar tecnologia de teledetecció muntada sobre sistemes aeris no tripulats (drons) i processament d’imatges d’alta resolució, per avaluar el creixements de les poblacions de processionària a escala local o de parcel·la de bosc.

Avui en dia, són molts els centres de recerca que estan utilitzant aquests aparells per als seus estudis. Fins i tot projectes com Alerta Forestal, no només utilitzen imatges pròpies preses des de dron com una eina més per l’estudi dels boscos, sinó que també estan animant la comunitat d’usuaris i usuàries de drons a participar activament en el projecte i a ajudar amb les seves imatges a la tasca investigadora.

Pàgina web del concurs  ||   Bases del concurs

 

 

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia