Search

Neu a cotes baixes, una mala situació per als boscos

Les fortes nevades que es produeixen en regions on no acostuma a nevar, com el litoral i prelitoral català, són més greus perquè els arbres no estan adaptats a suportar el sobrepès de la neu. El projecte Alerta Forestal recull les imatges d’aquests boscos afectats per a estudiar-los. 

Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: Pixabay (CC0 - Public Domain).
Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: CC0 – Public Domain.

Aquests dies s’esperen fortes nevades a tota Catalunya i això suscita preocupació en el sector forestal. Si la nevada és intensa, en poc temps es poden devastar grans extensions de bosc i comportar pèrdues econòmiques importants. En ocasions, a més, si la quantitat de fusta morta és molt elevada pot afavorir que alguns insectes oportunistes, com certs escolítids, ataquin els arbres debilitats i s’agreugi encara més la situació. Les zones més afectades serien les cotes mitges i baixes, on no acostuma a nevar i les capçades dels arbres no estan adaptades per resistir el pes extra, el qual s’accentua si la nevada és humida (neu barrejada amb aigua). Els danys més visibles són branques trencades o, fins i tot, capçades senceres esberlades.

Alerta Forestal és una iniciativa de ciència ciutadana que recull les imatges dels boscos afectats per nevades, processionària, ventades o sequera que envien els usuaris a app.alertaforestal.com. La previsió meteorològica actual fa pensar que l’última setmana de febrer molts boscos patiran els efectes de la neu i, per tant, serà necessària la participació dels ciutadans en l’Alerta Nevada per conèixer quins boscos han quedat més afectats.

Cal més coneixement sobre els esdeveniments climàtic extrems

La iniciativa, coordinada pel CREAF i impulsada per la Fundació Bancària ‘laCaixa’, pretén recollir dades per indagar com els esdeveniments climàtics extrems, com són les nevades i les ventades severes, afecten els nostres boscos. Encara hi ha qüestions que no es coneixen bé sobre les conseqüències que tenen aquests fenòmens sobre els boscos i com estan canviant amb el canvi climàtic. La informació que la ciutadania va aportant al projecte, ajuda als investigadors a conèixer l’estat de salut dels diferents boscos de Catalunya després dels esdeveniments extrems i fer models matemàtics per predir com seran en un futur.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Alzinar afectat per sequera en un vessant sencer al Berguedà aquest estiu de 2022. Autor: Pau Guzmán.
Coneixement
Pau Guzmán

Per què tenim els boscos marrons si no estem a la tardor? Estratègies dels arbres per afrontar la sequera

Catalunya ha viscut l’estiu més càlid des que es disposa de registres i durant el juny i juliol ha patit una sequera excepcional en algunes zones del territori. Seguidament, molts boscos d’Osona, el Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès han aparegut amb les fulles de color marró. Estan morts per sequera aquests arbres? Es poden recuperar? O com podem diferenciar si un arbre està marró per sequera, per un atac d’insecte o fong, o per l’arribada de la tardor?

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia