Search

Nova edició del RESTOCAT: el manual de seguiment i avaluació de la restauració d’activitats extractives

El protocol se centra en els aspectes més rellevants de la restauració i utilitza dos tipus d'indicadors
El protocol se centra en els aspectes més rellevants de la restauració i utilitza dos tipus d'indicadors

El CREAF presenta la traducció del manual al castellà en una edició revisada i ampliada pels autors.

El protocol se centra en els aspectes més rellevants de la restauració i utilitza dos tipus d'indicadors
El protocol se centra en els aspectes més rellevants de la restauració i utilitza dos tipus d’indicadors

Avaluar si els treballs de restauració de zones afectades per mineria són de qualitat, constitueix un pas fonamental per aconseguir els objectius plantejats i fins i tot optimitzar costos.

En l’àmbit científic de l’ecologia de la restauració ha moltes metodologies per restaurar zones on hi ha hagut activitats extractives. Malgrat això, la majoria no han arribat a transferir-se a la pràctica perquè eren molt específiques o complexes.

El manual de seguiment i avaluació de la restauració d’activitats extractives pretén corregir aquest buit i posa a disposició dels tècnics i de l’Administració un protocol simplificat d’avaluació de la restauració de zones mineres que ha estat validat pels mateixos usuaris.

>> Consulta el nou manual (castellà)

>> Consulta l’edició en català

El protocol se centra en els aspectes més rellevants de la restauració i utilitza dos tipus d’indicadors. Uns específics que s’apliquen en zones concretes (talussos, terrasses, esplanades), i altres generals que es valoren en el conjunt de l’àrea restaurada. Per facilitar la interpretació dels resultats obtinguts s’han establert pautes de valoració que permeten al tècnic traduir a unitats de qualitat ambiental les mesures concretes de cada un dels paràmetres considerats.

El 2012 es va editar una primera versió del protocol en català. La nova versió que es publica ara es tradueix al castellà, s’amplia en alguns aspectes i proposa un sistema de ponderació dels paràmetres i indicadors de l’avaluació. Aquesta ponderació facilita la presa de decisions a inspectors i tècnics, i permet assignar una qualificació global a la restauració que resulta útil per decidir si és procedent el retorn de les fiances.

Aquesta nova edició es presentarà la setmana que ve al VII Simposi Nacional de Control de l’Degradació i Restauració de Sòls que se celebrarà a Bilbao. També està prevista una jornada de presentació d’aquest manual a Catalunya la propera tardor, que tindrà lloc a les comarques de Tarragona.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

Cinc solucions per restaurar la terra

Els darrers resultats de l’IPCC presenten un futur cada cop més àrid per a la Mediterrània, amb menys pluja i onades de calor més freqüents

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia