Search

L’octubre més càlid dels darrers 70 anys provoca que floreixin a la tardor plantes silvestres i fruiters arreu de Catalunya

Observació tardorenca del voluntariat de l'observatori RitmeNatura d'un papamosques gris sobre una branca que ha perdut les fulles a Pedralbes. Font: David Gispert
Observació tardorenca del voluntariat de l'observatori RitmeNatura d'un papamosques gris sobre una branca que ha perdut les fulles a Pedralbes. Font: David Gispert

“Déu n’hi do la calor que hem patit aquest octubre!, ha estat un comentari força comú arreu del territori català durant les darreres setmanes, i no només ho hem notat les persones. Quina ha estat la resposta de la natura davant d’aquests valors anòmals de la temperatura? Les dades de la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF confirmen que plantes com la farigola, la ginesta o molts arbres fruiters (ametllers, cirerers, pruneres, pereres…) han florit una segona vegada durant aquesta tardor, un fet molt poc habitual que ha sorprès al voluntariat de les dues xarxes de seguiment fenològic de Catalunya. A banda, els projectes científics també han detectat que un any més la caiguda de les fulles s’ha endarrerit i que els colors de la tardor arriben al punt àlgid més tard que de costum.

La fenologia és la ciència que descriu i estudia les relacions entre el clima i el calendari natural de les espècies (floració de les plantes, maduració dels fruits, migració dels ocells, etc.). Quan s’altera algun factor climàtic, com l’elevada temperatura d’aquest setembre i especialment de l’octubre, es poden observar canvis en els ritmes de les espècies. Un exemple són les segones floracions observades durant les darreres setmanes en moltes plantes. “Val a dir que aquestes floracions de tardor són més discretes que les de primavera, però per a les plantes poden suposar la despesa d’uns recursos que podrien necessitar a la primavera, en el moment de màxima activitat vegetativa”, comenta Ester Prat, coordinadora de l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF.

Fulles que no cauen

Un altre efecte molt vistós d’aquest estiu que s’allarga i d’aquesta tardor que s’escurça és una caiguda de les fulles que s’ha endarrerit aquest 2022. “Ja fa anys que observem aquesta tendència i enguany s’ha repetit el fenomen: la caiguda i el canvi de color de les fulles arriba unes setmanes més tard segons el que toca a cada zona de Catalunya”, comenta Jordi Cunillera, cap de l’Equip de Canvi Climàtic de l’SMC. Si fa més calor, els arbres caducifolis mantenen les fulles durant més temps i, per tant, aquestes cauen més tard i “es modifica temporalment tot el cicle de descomposició”, acaba Cunillera.

Gràfic del Servei Meteorològic de Catalunya amb l’evolució del dia de l’any en què han caigut les fulles de l’albercoquer a la serra d’Almos des dels anys 70 fins a l’actualitat. Font: Josep Borrell, voluntari de la xarxa d’observació fenològica FenoCat

En efecte, el butlletí mensual que elabora el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), reflecteix que ha estat l’octubre més calorós des de 1950, com a mínim. Així, la temperatura mitjana d’aquest mes en algunes zones del país ha estat fins a 4 °C o 5 °C superior al valor mitjà del període 1961-1990.

Barcelona reconnectarà amb la natura observant les estacions 

Els responsables del dos projectes de seguiment de la fenologia a Catalunya coincideixen en que cal seguir estudiant aquests canvis en el cicle natural de les espècies en una situació de canvi climàtic com l’actual. En aquest sentit, l’SMC i el CREAF creuen que tothom pot aportar-hi el seu gra de sorra i és per això que, conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), impulsen el nou projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta. La iniciativa proposa explicar a la ciutadania l’impacte del canvi climàtic en els calendaris naturals mitjançant l’observació, una eina de reconnexió amb la natura –especialment en un entorn urbà com és la ciutat de Barcelona–.

La xarxa de FenoCentres de l’observatori RitmeNatura va registrar la segona floració de l’ametller a finals de setembre a Barcelona. Font: Bego Vendrell, professora de l’escola Sant Gregori de Barcelona.

El projecte és possible gràcies al finançament de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica 2030. L’equip de Barcelona Reconnecta desenvoluparà una sèrie de tallers que aprofundiran en conceptes com fenologia, canvi climàtic i ciència ciutadana, i on es formarà sobre l’observació fenològica. En aquest sentit, es busquen instituts d’educació secundària, aules ambientals, centres cívics, associacions i entitats en general que vulguin reconnectar amb la natura a través de la seva observació. Qualsevol centre o entitat que hi estigui interessada pot contactar amb aquest projecte a través del correu electrònic bcn.reconnecta@creaf.uab.cat.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia