Search

Nova era per a l’accessibilitat a la informació geoespacial

Mosaic del mapa del món. Autor: Frans Blok.
Mosaic del mapa del món. Autor: Frans Blok.

L’Open Geospatial Consortium (OGC) ha aprovat un nou estàndard, liderat pel CREAF: l’anomenat “OGC API – Tiles – Part 1: Core”. Aquest consorci està treballant en l’actualització dels geoserveis web per tal d’adaptar-los a les necessitats de les modernes APIs, un esforç que marca l’inici d’una nova era per a l’accessibilitat a la informació geoespacial. En aquest sentit, el nou estàndard facilita que els usuaris visualitzin la informació gràcies a que presenta més quantitat i varietat de dades en forma de mosaic (“tiles”). Mentre que l’anterior estàndard només permetia gestionar d’aquesta manera els mapes geoespacials, ara es podrà treballar amb qualsevol tipus d’informació ja siguin imatges, dades vectorials o cobertures.

El nou estàndard facilita que els usuaris visualitzin la informació gràcies a que presenta més quantitat i varietat de dades en forma de mosaic.

En què consisteix aquesta manera d’organitzar les dades? Bàsicament, es tracta de compartimentar la informació usant conjunts de matrius ordenades. El procediment seria similar a construir un mosaic artístic amb petites peces de pedra, ceràmica o vidre. Cada conjunt de matrius seria una peça o tessel·la que col·loquem seguint uns patrons, lo que anomenem tessel·lació, formant així el mosaic. D’aquesta manera, quan volem extreure qualsevol informació, un sistema de coordenades és capaç de recuperar solament la part necessària de manera ràpida i senzilla.

La nova norma aprovada fa referència a un altre estàndard, també liderat pel CREAF, que defineix precisament com fer aquesta teselación, és a dir, com generar i ordenar els conjunts de matrius. A més, el nou estàndard manté l’estructura bàsica del sistema, per la qual cosa els nous mosaics creats seran completament compatibles amb els ja existents. Això suposa una oportunitat perquè la xarxa adquireixi noves capacitats i a més millori la interoperabilitat de les dades.

Mosaic amb un tros d'un mapa del món a l'aeroport de Praga. Font: Joan Masó
Mosaic amb un tros d’un mapa del món a l’aeroport de Praga. Font: Joan Masó

Aquesta és la primera part de l’aplicació web que desenvolupa el OGC. Els arxius de definició d’API i els esquemes associats ja estan disponibles en aquesta pàgina web com a exemple per als desenvolupadors que desitgin implantar-ho. Les següents parts afegiran noves funcionalitats sense trencar amb la interoperabilitat, com per exemple una manera de recuperar diverses tessel·les a un mateix temps. Altres normes o extensions tractaran d’afegir dimensions addicionals, com l’altura, o capacitats temporals més avançades. Tot això forma part de les iniciatives de Recerca i Desenvolupament del OGC entre les quals s’inclouen també una prova pilot de mosaics vectorials i diversos bancs de proves. El CREAF també treballa en la “OGC API – Maps – Part 1: Core” que reemplaçarà a l’anterior estàndard (l’OGC Web Map Service o WMS) en la creació i gestió de mapes.

Més informació:

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.
Notícies
Angela Justamante

El CREAF s’adhereix a l’European Open Science Cloud, EOSC

La recentment constituïda associació ‘Núvol Europeu de Ciència Oberta’ (European Open Science Cloud, EOSC, en les seves sigles en anglès) incorpora el CREAF entre els seus membres, a més

"La teledetecció és l'astronomia a l'inrevés: orienta una òptica de gran augment cap a la Terra per observar-la de manera exhaustiva". Imatge: Joan Masó
Notícies
Adriana Clivillé

Joan Masó contra la Torre de Babel digital

Joan Masó és un físic especialitzat en informació espacial i programació, que s’ha implicat activament en fites com ara el programari de cartografia digital MiraMon

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia