Search

L’oli de palma busca reconvertir-se en biocarbó

Residu del fruit de la palma. Public Domain.
Residu del fruit de la palma. Public Domain.

La Universitat de Costa Rica, amb l’investigador del CREAF i la UAB Xavier Domene com a consultor, lidera un projecte que pretén transformar els residus contaminants de l’oli de palma en carbó vegetal sostenible.

L’oli de palma és una substància molt mediàtica pel seu impacte en la salut humana i en la salut dels ecosistemes on es cultiva. Són molts els països que veuen els seus boscos devastats amb la intenció de substituir-los per aquesta plantació més rentable econòmicament i en pateixen els impactes mediambientals. Un dels casos més conegut és la pèrdua progressiva de l’orangutan a Indonèsia. Ara, un equip científic del Centro de Investigación en Contaminación Ambiental (CICA) de la Universitat de Costa Rica ha aconseguit fons per combatre un dels impacte que aquest oli de palma genera al país: els residus contaminants.

A Costa Rica, la producció de palma al 2012 va crear unes 245.000 tones de residu de palma que no tenien cap aplicació i, per tant, no seguien un sistema d’economia circular. A través del reciclatge i la transformació d’aquest residu en biocarbó -que podrien utilitzar com a fertilitzant- sí que es tancaria el cicle d’una manera més sostenible.

Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.
Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.

El projecte ha pres el nom de “BIOECODES: El BIOcarbón como estrategia de ECOnomía circular, valoración de residuos agroindustriales para la DEScarbonización y la protección de los recursos”, està finançat pel Ministeri de Ciència, Tecnologia i Telecomunicacions de Costa Rica i compta amb la consultoria d’en Xavier Domene com a investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La líder del projecte, la Dra. Cristina Chinchilla, explica que “volen aplicar aquest biocarbó que prové del residu de palma en terrenys d’ús agrícola, en especial de bat de moro i fesol, i així augmentar el contingut de carboni del sòl”. Alhora, la iniciativa no oblida que aquest nou compost pot tenir efectes adversos sobre el medi ambient i per això analitzaran els impactes que té a llarg termini sobre els microbis del sòl, la seva ecotoxicitat, la producció de lixiviats i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La mina de Bayan Obo a la Mongòlia Interior (Xina) conté una gran quantitat de minerals de terres rares. Font: REUTERS (2011).
Notícies
Anna Ramon

La humanitat esprem la taula periòdica d’esquena als riscos

La natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements de la taula periòdica. En canvi, per construir el món dels humans en necessitem moltíssims més. Un nou article analitza les raons i conseqüències d’aquesta divergència.

Notícies
Jaume Terradas

Revolució Russa i ambient

Es commemoren els 100 anys de la Revolució d’Octubre liderada per Lenin i els bolxevics. Quina va ser la política científica i ambiental que va

Biocarbó. Autor: Lou Gold (CC BY-NC 2.0)
Notícies
CREAF

Biochar, el carbó que no es crema

El biochar és carbó vegetal que s’obté de restes vegetals i residus de biomassa. A diferència del carbó vegetal clàssic ,que és emprat com a

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia