Search

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Mapa Mosquito Alert
Mapa Mosquito Alert

Avui dia si volem saber quins restaurants, farmàcies o centres de salut tenim a prop, acostumem a consultar mapes en línia. Tanmateix, fins ara no hi havia la possibilitat de consultar informació relativa als mosquits presents en un determinat territori ni als llocs on es registren picades. Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Aquest mapa, l’únic al nostre país i a Europa que ofereix informació gairebé en temps real, permet consultar la presència i l’activitat del mosquit tigre i d’altres mosquits d’interès des del punt de vista epidemiològic a les diferents comunitats autònomes, províncies i municipis.

Imatge de Big Mosquito Bytes. Font: Mosquito Alert

Actualment inclou més de 69.500 informes de mosquits i 30.000 de picades, tots proporcionats per la ciutadania a través de l’app Mosquito Alert, un projecte amb deu anys d’experiència i coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el CREAF i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Totes les dades són validades per una comunitat nacional i internacional d’experts en entomologia.

Aquest mapa, l’únic al nostre país i a Europa que ofereix informació gairebé en temps real, permet consultar la presència i l’activitat del mosquit tigre i d’altres mosquits d’interès des del punt de vista epidemiològic a les diferents comunitats autònomes, províncies i municipis. 

El nou mapa ha estat elaborat en el marc del projecte Big Mosquito Bytes, que té el suport de la Fundació ”la Caixa”, amb l’objectiu d’investigar la manera de combinar la ciència ciutadana amb altres fonts de dades per predir en temps real la nostra exposició a mosquits que, per la capacitat que tenen de transmetre malalties infeccioses, es poden arribar a convertir en un problema de salut pública. Així, es pot anticipar en quins llocs i moments és més probable que es pugui donar un brot epidèmic de dengue o d’una altra de les malalties que pot transmetre el mosquit tigre. La incidència del dengue i el chikungunya ha augmentat de manera dràstica en les últimes dècades, amb més de 4 milions de casos notificats de dengue al món el 2022. L’absència actual de vacunes eficaces contra el dengue i altres malalties fa de la prevenció i el control dels mosquits les millors eines per combatre-les.

Frederic Bartumeus

«Les fotografies fetes pels ciutadans ajuden a vigilar l’expansió del mosquit tigre, i alhora permeten detectar la possible introducció de noves espècies, com va passar amb el mosquit del Japó a Astúries el 2018»

Frederic Bartumeus, codirector de Mosquito Alert i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

El CEAB-CSIC lidera el projecte Big Mosquito Bytes, en el qual també participen investigadors de la UPF, el Centre Nacional d’Epidemiologia de l’ISCIII, el CREAF i l’Institut Max Planck d’Investigació Demogràfica, a Alemanya.

A més de visualitzar la presència de les diferents espècies de mosquits, també es pot consultar on s’han documentat picades d’aquests insectes, una informació de la qual els experts no podrien disposar sense la participació ciutadana. El mapa inclou una estimació mensual de patrons d’activitat (picades) i de probabilitat de trobar cadascuna de les espècies d’estudi: el mosquit tigre, el mosquit de la febre groga, el mosquit del Japó, el mosquit de Corea i el mosquit comú. «Es tracta d’un sistema innovador que recull i recalcula les dades obtingudes per la ciutadania en temps real i les combina amb dades climàtiques i d’ús del sòl, entre altres variables. La informació obtinguda per aquests models permet avaluar millor el risc de brots de malalties transmeses per mosquits i possibilita una millor gestió del risc», apunta John Palmer, codirector de Mosquito Alert i professor de la UPF.

El compromís amb la ciutadania en matèria de salut pública

Amb el nou mapa es vol conscienciar, informar i empoderar les persones en la lluita contra els mosquits que poden transmetre malalties. Les dades ofertes de manera pública es poden utilitzar per facilitar la presa de decisions i les polítiques públiques: «Volem retornar a la ciutadania la informació que comparteixen amb nosaltres de manera individual; volem que la gent i també les entitats de gestió puguin saber quins mosquits hi ha al seu poble o ciutat i quan estan actius. També oferim eines perquè qualsevol persona pugui aprendre a identificar les diferents espècies i prendre mesures, sigui protegint-se per evitar-ne les picades o bé eliminant dels patis i balcons els llocs on podrien criar els mosquits. Els ciutadans podem tenir un paper clau en la prevenció i el control dels mosquits que poden transmetre malalties», diu Frederic Bartumeus, de Mosquito Alert.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

Eriçó a la fuga

Els eriçons de mar o garotes són animals herbívors, claus en la xarxa tròfica del fons marí. Van pasturant intensivament i mantenen aquests ecosistemes en

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia