Has pensat mai en incorporar els conceptes de biodiversitat i capital natural al teu model de negoci?

Vista aèria d'un parc de Barcelona. Autor: jarmoluk (CC0 Public Domain).
Vista aèria d'un parc de Barcelona. Autor: jarmoluk (CC0 Public Domain).

El DTES, el CADS, el Col·legi d’Economistes, el CREAF, el CTFC i l’IrBIO llancen una enquesta per conèixer quines són les principals barreres que actualment impedeixen que les empreses considerin amb més atenció aquestes relacions, tot i la transcendència que està prenent la pèrdua de biodiversitat global. La CECOT i Foment del Treball estan ajudant en la seva difusió.

Així comença l’enquesta que la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el CREAF, el Centre de Ciència Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio UB) han llançat a les empreses aquesta primavera.

Totes aquestes entitats  s’han unit per conèixer quina percepció tenen les empreses catalanes sobre la integració de la biodiversitat i del capital natural en el seus models de negoci. L’enquesta, s’està difonent entre les petites i mitjanes empreses de Catalunya gràcies a la col·laboració de les patronals Foment del Treball i CECOT i del Consell General de Cambres.

Iniciativa pionera

La iniciativa té com objectiu disposar d’una primera valoració sobre com veuen les organitzacions catalanes, especialment les empresarials, les relacions que existeixen entre les activitats que desenvolupen i el capital natural de què depenen, especialment la biodiversitat, en termes dels seus impactes i dependències.

Així mateix, es vol identificar quines són les principals barreres que actualment impedeixen que les empreses considerin amb més atenció aquestes relacions, tot i la transcendència que està prenent la pèrdua de biodiversitat global.

L’enquesta busca conèixer les necessitats més prioritàries de les empreses pel que fa a obtenir un suport addicional per integrar la biodiversitat en les estratègies de negoci i en els seus processos de presa de decisions i, en conseqüència, impulsar mesures que facilitin aquest procés.

Finalment, l’enquesta busca conèixer les necessitats més prioritàries de les empreses pel que fa a obtenir un suport addicional per integrar la biodiversitat en les estratègies de negoci i en els seus processos de presa de decisions i, en conseqüència, impulsar mesures que facilitin aquest procés.

Aquesta iniciativa és la primera d’aquestes característiques que es desenvolupa a Catalunya, i s’inspira en les accions del projecte We Value Nature que impulsen diverses organitzacions d’Europa amb finançament de la CE, entre les quals la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), The Natural Capital Coalition i el Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

L’enquesta és una de les actuacions impulsades pel Grup de Treball sobre Economia i Biodiversitat format a principis de 2020 per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, el CADS, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, mitjançant les seves comissions de Medi ambient i d’Economia agrària, el CREAF, el CTFC i IRBio UB, i s’emmarca en l’objectiu 4.3 de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, que preveu incrementar la implicació del sector empresarial i financer en la conservació de la natura.

Biodiversitat i capital naturals, parts de l’economia

La crisi de pèrdua de biodiversitat global només es podrà superar si es consideren la natura i el capital natural com elements materials de l’activitat econòmica. Així de clar ho fa palès  l’informe d’avaluació global de la Plataforma Intergovernamental per a la Biodiversitat i els Serveis Ecosistèmics de les Nacions Unides (IPBES), publicat el maig de 2019, i els de l’informe Dasgupta “The Economics of Biodiversity”, presentat pel govern britànic el passat febrer.

Segons l’IPBES, prop d’un milió d’espècies es troben amenaçades d’extinció arreu del món, la qual cosa també amenaça l’economia i la societat de molts països per la pèrdua de serveis ecosistèmics que això comporta. Catalunya no és aliena a aquesta tendència mundial: el primer Informe sobre l’Estat de la Natura a Catalunya 2020, publicat per la Generalitat el desembre passat, mostra que en els darrers 20 anys les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons dels quals es tenen dades han perdut de mitjana el 25% dels seus individus. L’informe apunta que la causa de fons és el model socioeconòmic que intensifica l’obtenció de recursos en determinades àrees.

Aquesta situació interpel·la a tots els sectors, públics i privats, però el paper de les empreses es clau per posar en marxa eines i instruments que facin aflorar el valor que té la biodiversitat per a l’activitat econòmica.

Articles relacionats

Parc Nacional de Doñana. Foto: Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

L’aigua i la biodiversitat de Doñana són al límit

Les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació s’han fet eco de l’estat crític en què es troba Doñana. Per què és tan important? En parlem amb les nostres investigadores i investigadors.

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia