Search

El Premi Sant Jordi 2024 de ciències de la vida distingeix l’investigador Marcos Fernández Martínez

Un dels recents treballs de Marcos Fernández alerta del risc de desestabilització del segrest de carboni a grans regions del planeta, publicat a la prestigiosa revista Nature. Imatge: Institut d’Estudis Catalans.
Un dels recents treballs de Marcos Fernández alerta del risc de desestabilització del segrest de carboni a grans regions del planeta, publicat a la prestigiosa revista Nature. Imatge: Institut d’Estudis Catalans.

L’investigador del CREAF Marcos Fernández Martínez ha rebut el Premi Pius Font i Quer 2024 de ciències de la vida que atorga l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), integrat als Premis Sant Jordi 2024 en la secció de ciències biològiques. El guardó ressalta el treball científic de l’investigador del CREAF entorn als efectes del clima, la disponibilitat de nutrients i l’impacte humà sobre el funcionament dels ecosistemes. Un dels recents treballs del que és primer autor alerta del risc de desestabilització del segrest de carboni a grans regions del planeta i és un article científic publicat a la prestigiosa revista Nature. Així mateix, ha intervingut en l’informe ‘10 New Insights in Climate Science’ presentat a la COP28, un recull de 10 missatges urgents de 67 científics i científiques de 24 països per contribuir al full de ruta d’aquesta cimera internacional. De la seva trajectòria en la ciència també destaca que ha rebut una ERC-Starting Grant-2022 atorgada per l’European Research Council

Els Premis Sant Jordi tenen més de 90 anys d’història i promouen la recerca i la creació de nou coneixement en llengua catalana. A la cerimònia de l’edició 2024 s’han atorgat les borses d’estudi de les diferents seccions i societats filials, així com els premis, els ajuts i les borses de les fundacions de l’IEC. Entre els premis, destaca el Prat de la Riba al cantautor Raimon, per la seva defensa, promoció i projecció de la llengua i la cultura catalanes, i per la seva contribució a la cohesió dels territoris catalanoparlants.   

Participants de l’acte Premis Sant Jordi 2024 al pati interior de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Barcelona. Imatge: Institut d’Estudis Catalans

L’acte de lliurament ha comptat amb Teresa Cabré –presidenta de l’IEC–, Natàlia Garriga –consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya–, Ester Capella –consellera de Territori del govern català– a més dels rectors de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, i de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, entre moltes d’altres persones.

Entre molts d’altres, els Premis Sant Jordi 2024 també han distingit el ‘Club de Dones Politècniques pel Canvi Professional’ i el programa educatiu ‘Let’s Go Engineering’ adreçat a dones enginyeres, ambdós vinculats a la Universitat Politècnica de Catalunya, així com l’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona pel projecte ‘Eixos verds’.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia