Search

Presentat ‘LIFE RedBosques’, projecte per a la gestió dels boscos mediterranis

Es pretén millorar la gestió i conservació dels boscos mediterranis espanyols inclosos a la Xarxa Natura 2000, i assegurar la seva adaptació al canvi climàtic. 

Els participants a la jornada de presentació del projecte LIFE RedBosques
Els participants a la jornada de presentació del projecte LIFE RedBosques

La Universitat Autònoma de Madrid ha acollit avui la presentació del Projecte LIFE RedBosques: ‘Xarxes de coneixement i capacitació per a la gestió eficaç d’hàbitats forestals mediterranis en la Xarxa Natura 2000’. Aquest projecte neix amb l’objectiu de millorar la gestió i conservació dels boscos mediterranis espanyols inclosos a la Xarxa Natura 2000 i la seva adaptació al canvi climàtic.

Això és especialment important ja que durant les últimes dècades, l’ús que donem als boscos i la percepció social que tenim sobre ells ha canviat. I davant d’un escenari de canvi climàtic és essencial plantejar nous sistemes de gestió i adaptació que conservin els serveis ambientals que ens proporcionen aquests boscos.

El CREAF és un dels socis del projecte LIFE RedBosques, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Fundació Catalunya-la Pedrera i la Fundación Fernando González Bernáldez, que coordinarà el projecte. Marta Múgica de la Guerra, directora d’aquesta fundació i coordinadora de l’Oficina Técnica de EUROPARC-España, i Susana Troitiño, en representació de la Fundación Biodiversidad, han presentat una jornada en la que s’han congregat un centenar de professionals, tècnics i investigadors, juntament amb estudiants de postgrau i màster.

En Jordi Vayreda entre en José Antonio Atauri (esquerra) i Josep Maria Forcadell (dreta).
En Jordi Vayreda entre en José Antonio Atauri (esquerra) i Josep Maria Forcadell (dreta) durant l’acte de presentació.

Francisco Lloret, investigador del CREAF i president de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre, ha estat el convidat per impartir la conferència ‘Bases ecològiques de la gestió forestal mediterrània en un context de canvi global’. Seguidament, el coordinador de LIFE RedBosques, José Antonio Atauri, ha presentat les claus del projecte, juntament amb Jordi Vayreda (CREAF) i altres representants de les institucions implicades.

Finalment, s’ha celebrat una taula de debat sobre gestió forestal i conservació de la biodiversitat on hi ha participat, entre d’altres, Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia