Search

Què afecta la regeneració d’un bosc després d’un incendi?

bosc de pinassa (CTFC) ok
bosc de pinassa (CTFC) ok

Les característiques de la vegetació prèvia, els úsos del sòl que se n’hagin fet i el comportament del foc durant l’incendi, a més de l’orientació i el pendent del terreny, són factors que influeixen molt en com es regenera un bosc cremat. Aquesta és la conclusió principal de la tesi doctoral de Santi Martín-Alcón, del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, dirigida per l’investigador associat al CREAF Lluís Coll.

bosc de pinassa (CTFC) ok
Bosc de pinassa on s’ha fet part de l’estudi. Autor: CTFC

El resultat de la investigació ajudarà a planificar la gestió dels boscos per afavorir-ne la seva recuperació en cas d’incendi i fer-los més resilients. L’estudi s’ha dut a terme en 24.000 hectàrees de la Catalunya central, cremades el 1998.

Podeu llegir-ne més aquí.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia