Què en fan de l’aigua els boscos, i com els pot afectar el canvi climàtic

La disponibilitat d’aigua governa molts aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF
La disponibilitat d’aigua governa molts aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF

La revista l’Atzavara publica un treball signat per Carles Gràcia i Santi Sabaté, professors de la UB i investigadors del CREAF, on es presenta com l’aigua marca la pauta de molts processos relacionats amb el creixement i el funcionament dels boscos mediterranis.  En el context del canvi climàtic, tot apunta que els boscos mediterranis perdran capacitat productiva, i fins i tot poden no superar les condicions d’altes temperatures i d’aridesa que podrien experimentar. 

La disponibilitat d’aigua governa molts  aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF
La disponibilitat d’aigua governa molts aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF

 

Introducció
L’aigua, sens dubte, té un paper fonamental per a la vida al planeta, i n’explica moltes de les seves propietats. Els humans no en som aliens i amb les nostres activitats generem transformacions dels fluxos d’aigua i una petjada que convé quantificar (Hoekstra i Mekonen, 2012). En aquest context, també els boscos participen activament en la dinàmica de l’aigua. A més, la gestió forestal que els humans fem també pot alterar l’aigua que circula per aquests ecosistemes terrestres (Birot et al., 2011).

En aquest treball, basat en el material presentat al seminari “Una mirada al bosc”, organitzat per la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, presentem diferents aspectes sobre el paper que té l’aigua en els boscos i les implicacions que tenen, tant la seva escassetat com disponibilitat. Aquesta anàlisi la desenvolupem en diferents apartats. Primer mostrem amb alguns exemples com la disponibilitat d’aigua determina el funcionament dels nostres ecosistemes forestals il·lustrant la seva importància. Després expliquem com circula l’aigua pels boscos, quanta aigua poden contenir i com la fan servir. A continuació, a partir de resultats experimentals, presentem en quina mesura la gestió forestal pot modificar l’ús que els boscos fan de l’aigua, i finalment, comentem alguns dels efectes que el canvi climàtic pot tenir en el nostres boscos mediterranis, a partir de resultats de l’aplicació del model de creixement forestal GOTILWA+, i el seu mòdul d’optimització (Gracia et al., 2003).

Podeu continuar llegint l’article publicat a L’Atzavara.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia