Search

Què és i com es gestiona un bosc madur? Trobada al PN dels Ports

Avui finalitza el seminari organitzat pel projecte LIFE Redbosques sobre la identificació i la gestió de boscos madurs, poc alterats i situats en zones protegides.

boscsingular

El Parc Natural dels Ports ha acollit des del 22 al 24 de novembre el seminari “Gestió de boscos mediterranis en àrees protegides. Identificació i gestió de rodals madurs”. La trobada ha estat organitzada a l’empara del projecte LIFE Redbosques, del qual el CREAF n’és soci. El seminari se centra en la identificació i gestió de boscos i rodals madurs, on la intervenció humana ja no és tan rellevant. Això els fa emplaçaments interessants per a l’estudi de la dinàmica i el funcionament dels boscos peninsulars inclosos dins la Xarxa Natura 2000, element a partir del qual es basteix el projecte LIFE Redbosques.

El seminari se centra en la identificació i gestió de boscos i rodals madurs, on la intervenció humana ja no és tan rellevant.

La reunió serveix alhora per presentar la nova Xarxa de Rodals de Referència a escala estatal que ha desenvolupat el mateix projecte juntament amb EUROPARC-España. A més de destacar l’interès i valor dels boscos madurs, s’ha elaborat una guia d’identificació i caracterització de rodals madurs, i ja s’ha començat amb la seva identificació sobre el terreny. Tant és així que ja s’ha pogut presentar un primer mapa de boscos madurs amb gairebé una trentena d’emplaçaments situats a Catalunya, Aragó, Castella la Manxa, Castella i Lleó i la Regió de Múrcia.

A més, el seminari centra part del seu enfocament en la gestió d’aquests espais singulars. A partir de l’experiència de les persones ponents i assistents es debat sobre la idoneïtat d’algunes actuacions concretes o fins i tot de la no intervenció.

Dimecres, els investigadors del CREAF Jordi Vayreda i Lluís Comas, participants del projecte LIFE Redbosques, van obrir el seminari amb l’explicació de les característiques que defineixen els boscos madurs. Durant aquests tres dies s’han combinat ponències i visites tècniques sobre el terreny per conèixer les proves pilot de gestió que es realitzen dins el Parc Natural dels Ports.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia